ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ

 

Κόβεις το κεφάλι της κότας αλλά η λυσσάρα συνεχίζει να κινείται, να περπατάει για κάποια δευτερόλεπτα. Ακέφαλη. Ποια είναι η κουβέντα: «Οι παίκτες μου σήμερα ήταν κοτόπουλα χωρίς κεφάλι...» είχε πει ο Άγγελος Αναστασιάδης μετά από ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα σε μια ομάδα του. Απόρησε ο δημοσιογράφος, σίγουρα ποτέ του δεν είχε δει φρεσκοσφαγμένο πετεινό.

Μια άλλη φορά, σ' άλλη ομάδα, ο προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει γίδια τους παίκτες του. Και ότι κακώς είχαν κερδίσει. Άλλη, όμως, η χάρη της Παναγίας, είχε αποφασίσει να μη χάσουν…

Έτσι είναι. Γίδια, μύδια, κουνουπίδια, αν η Παναγία θέλει τη νίκη θα την πάρει η ομάδα. Γι’ αυτό ο Αναστασιάδης είναι ο μακράν ο πρώτος θεοτοκολόγος. Γνωρίζει ποιο είναι το θέλημα της Θεοτόκου.

Πάντα έχω την απορία, εδώ και χρόνια, με τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος σίγουρα με το θέλημα της Παναγίας έγινε και γαι εννέα μήνες προπονητής στην εθνική ομάδα. Η απορία μου είναι γιατί να μην είναι ποδοσφαιρόφιλος και κάποιος άλλος άγιος άνθρωπος, εκτός της Μαρίας. Ο άγιος Φανούρης, η οσία Παϊσία. ο οσιομάρτυρας Βαλαάμ, κάποιος άλλος τέλος πάντων.

Κατ΄ αρχήν είναι και αντιχριστιανικό, αλλά και γελοίο να μπερδεύει κανείς με το ποδόσφαιρο τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία, ή την οσία Προκοπία. Όταν, μάλιστα, το ποδόσφαιρο δεν είναι αθλητισμός, είναι παιχνίδι, δεν παίζει κάποιος για να ανέβει πνευματικά, θρησκευτικά. Και για όσοι το παρακολουθούν το παιχνίδι το κάνουν από διασκέδαση ή το πιο φρικτό από αντιπαλότητα. Σε πολλούς, μάλιστα, προσφέρει ικανοποίηση ακόμα κι αν είναι μάπα το ματς, τους αρκεί το αποτέλεσμα, η νίκη.

Πέρα απ' αυτό. το ποδόσφαιρο θέλει δυο. Άρα, προσβλητικό, μην πούμε βλάσφημο να επικαλείται κανείς την αγία Πελαγία ή τον προφήτη Ιεζεκιήλ, προκειμένου να δώσει την ευχή του ή να θαρρεί ότι βοήθησε η Παναγία και ο άγιος Ποτάπιος. Το θείο πρόσωπο με τις θείες δυνάμεις του ήθελε τη νίκη της μιας ομάδας και το κακό της άλλης.
Σαν προπονητής ο Άγγελος Αναστασιάδης πολύ συχνά, σχεδόν συστηματικά αναφερόταν στην Παναγία. Από το βασίλειο των ουρανών δεν αναγνωρίζει κανένα άλλον. Συμπεριφορά αντιχριστιανική. Ο θεός και κάθε άλλος στο πάνθεον της θρησκείας είναι για όλους, ακόμα και για τους άθεους. Ακόμα και για τους πιστούς άλλου δόγματος.
''Να ευχαριστήσω την Παναγιά, γιατί τα βοήθησε τα παιδιά... ''.  Γιατί, όμως, ο προπονητής επιμένει κάθε φορά να αναφέρεται στην Παναγία; Στο καλό αποτέλεσμα ''βοήθησε η Παναγία... '', στο κακό αποτέλεσμα ''Δεν ήθελε η Παναγία...''. Μόνο πίστη δεν δείχνει μια τέτοια εμμονή. Τι δείχνει; Κόλλημα.
Ο Άγγελος Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1953, σα σήμερα 8 Μαρτίου, και έπαιξε μπάλα στον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, την Κόρινθο και τον Διαγόρα Ρόδου
Διαβαστε ακομα: