ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΠΟΤΕ ΜΑΖΙ...

 

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΑΕΚ στο μπάσκετ το 2018, με προπονητή τον Ντράγκαν Σάκοτα (1952) και αρχηγό ομάδας τον Ντούσαν Σάκοτα (1986). Πατέρας ο ένας, γιος ο άλλος, Σέρβοι με την ελληνική υπηκοότητα στην τσέπη. Πέρα από τη σχέση τους, το ίδιο αίμα που τους συνδέει, πριν φθάσουν στη μεγάλη επιτυχία, οι δύο Σάκοτα είχαν ήδη γράψει τη δική τους ιστορία στο μπάσκετ. Ο καθένας με τα κυβικά του, ανάλογα και με την ηλικία του.

Προπονητής και παίκτης στην ίδια ομάδα είναι επικίνδυνο. Αφήνεις στην άκρη την κακοπιστία της εξέδρας. Ότι πατέρας χαρίζεται στο καμάρι του. Τη μουρμούρα στα αποδυτήρια για την προτίμηση στον γιο. Άλλο είναι το ρίσκο στην παρουσία πατέρα και γιου στην ίδια ομάδα.

Ο γιός δεν πειθαρχεί στον πατέρα. Κι αυτό είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Ο γιος δυστροπεί στην εντολή του πατέρα και πρώτη του «επανάσταση» στο σπίτι, μέσα στην οικογένεια, θα την εκδηλώσει από ηλικία 7-8 χρονών, στην κόντρα με τον μπαμπά. Κι αν το παιδί ασχοληθεί με τον αθλητισμό, στον προπονητή θα έχει σκυμμένο το κεφάλι. Όχι και στον πατέρα! Πολύ περισσότερο αν ο πατέρας είναι ο προπονητής του.

Οι Σάκοτα συναντήθηκαν επαγγελματικά (!) το 2014 στην ΑΕΚ. Όχι ως πατέρας και γιός, αλλά ως καριερίστες. Και αφού είχαν είδη διαγράψει πλούσια σε εμπειρίες και ωριμότητα πορεία ο καθένας, ανάλογα με χρόνια τους στο μπάσκετ.

Ο 71χρονος σήμερα μπαμπάς, ιεραρχικά ο «μετά τον Ομπράντοβιτς» Σέρβος εργάστηκε σε τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες, ακόμα σε 4 της πατρίδας του, στην εθνική Γιουγκοσλαβίας και σε επτά ελληνικές. Σήμερα δουλεύει σε ιταλικό κλαμπ. Γεννήθηκε το 1952μ σα σήμερα 16 Ιουνιου. Το 2002 πήρε το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ. Ο 37χρονος γιος με 2μ.10 ύψος ξεκίνησε από τα εφηβικά της ΑΕΚ, πήρε πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, έπαιξε σε Πανιώνιο, Ιταλία, Βέλγιο, Ρωσία., και βέβαια με την εθνική Ελλάδος. Μετά την  ΑΕΚ, το 2019 πήγε κι έπαιξε στην Ισπανία, στην Μούρθια για ένα χρόνο.
Διαβαστε ακομα:

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΩΝ