ΑΦΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΛΙΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

 
Ολυμπιονίκης ο αθλητής. Στο πιο υψηλό σκαλί του βάθρου. Στο κέντρο η σημαία της χώρας, ανάμεσα σ’ εκείνες από τις οποίες προέρχονται οι αθλητές του αργυρού και του χάλκινου μεταλλίου. Δόξα και για τους τρεις, φήμη αλλά και πακέτα. Από χορηγούς και όχι μόνον.

Μετά από κάποιους μήνες ο επανέλεγχος των «δειγμάτων» αποδεικνύει ότι οι κάτοχοι των μεταλλίων ήταν ντοπαρισμένοι, Και χάνουν το ''κερδισμένο'' μετάλλιο. Τη νίκη, το θαυμασμό, το χειροκρότημα ακολουθεί η ντροπή. Ο δημόσιος διασυρμός. Με τα οικονομικά οφέλη που έκανε παντελόνι ο ντοπέ αθλητής τι γίνεται. Τίποτα. Η ΔΟΕ αφαιρεί το μετάλλιο, η κυβέρνηση κάνει το κορόιδο, το ίδιο και η ομοσπονδία. Ο δε ντοπαρισμένος αθλητής παριστάνει τον... αθώο. Και βέβαια δεν επιστρέφει ό,τι εισέπραξε από το κράτος, ούτε αποζημειώνει τους χορηγούς του. Και γιατί να το κάνει αφού κανείς δεν του ζητάει τα ρέστα.

Η διεθνής διάκριση και με νόμο πλέον επιβραβεύεται από το κράτος. Μια θέση στο δημόσιο, στα σώματα ασφάλειας και ένα πριμ, ανάλογα με τη θέση του αθλητή στους διεθνείς αγώνες. Και τον αυριανό ντοπαρισμένο, πριν αποδειχθεί ότι είχε φαρμακωθεί, θα τον υποδεχθεί τιμητικά ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός.

Και γιατί οι χορηγοί να θέλουν πίσω τα χρήματα τους στον πρωταθλητή; Δεν τα δικαιούνται ακόμα κι αν ο αθλητής, η αθλήτρια διακρίθηκε με ουσίες. Δεν κατάλαβα. Οι χορηγοί δεν αγαπάνε τον αθλητισμό, δεν τους ενδιαφέρει ο αθλητισμός. Δίνουν τα πακέτα μονάχα για να διαφημίσουν το brandname τους. Και πράγματι κάνουν τη δουλειά τους μέχρι που ο ντοπαρισμένος συλληφθεί ντοπαρισμένος.

Κανένας δεν θα θεωρήσει υπόλογο έναντι της καλής κοινωνίας τον χορηγό επειδή έδωσε χρήματα σε ντοπαρισμένο. Και δεν φρόντισε να πάρει ασφαλή μέτρα. Να προστατευθεί στο αντιντόπιγκ κοντρόλ.
Διαβαστε ακομα:

ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ, ΕΝΑΣ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ..