Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

 

Γράφει ο Στήβεν Αβραμίδης

Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την θέση του τερματοφύλακα. Για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι την θέση την έπαιξα για κάποια χρόνια, κι άρα θεωρώ πωςτην ψιλοξέρω. Ο δεύτερος είναι, η μία και μόνη μεταγραφή που έκανα όταν ήμουν γενικός αρχηγός στον Αστέρα 2004 της Καισαριανής. Τερματοφύλακα, που έπαιξε για τέσσερα χρόνια στην ομάδα, βασικός κι αναντικατάστατος ( σημειώνω ότι σε τέσσερα χρόνια ανεβήκαμε τρεις κατηγορίες, και στην πρώτη από τις κατηγορίες, τερματίσαμε τρίτοι ). Ο τρίτος λόγος είναι η πολύ στενή σχέση που έχω με τον Νίκο Χρηστίδη και οι άπειρες συζητήσεις για την συγκεκριμένη θέση. .

Ο τερματοφύλακας είναι μια πολύ ειδική θέση στην ομάδα. Κάποιοι λένε ότι από εκεί αρχίζει το χτίσιμο μιας ομάδας, αλλά νομίζω πως αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Το σίγουρο είναι ότι ο keeper, αποτελεί τμήμα του άξονα μιας ομάδας, κι άρα είναι πολύ σημαντικός. Κι είναι σημαντικός διότι ναι μεν ανήκει στην ομάδα, αλλά είναι και ολίγον απομονωμένος. Θυμηθείτε παλιά στις αλάνες, όταν στήναμε ποδοσφαιρικό αγώνα. Συνήθως στο τέρμα, βάζαμε τον πιο άμπαλλο! Εκπληκτικό, ε;

Ο τέρμας λοιπόν, είναι απομονωμένος, διότι σχεδόν κανείς από την ομάδα, δεν μπορεί να καταλάβει τα λάθη του. Τις τοποθετήσεις του, αλλά και το πόσο δύσκολη ή εύκολη η όποια επέμβαση του. Είναι μια θέση, που σε κάνει ήρωα ή σε κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Είναι μια θέση νευραλγική όμως, που όσο και να την υποτιμούν τα δεκάρια ή οι γκολτζήδες, ενώ αυτοί θα μπορούσαν θεωρητικά να παίξουν την όποια θέση μέσα στην ομάδα, αυτήν την θέση απλά δεν μπορούν να την παίξουν.

Το μοντέρνο ποδόσφαιρο σήμερα έχει βάλει κι άλλα στην θέση αυτή. Την πρώτη πάσα, το σημαδεμένο βολέ και την χωριστή προπόνηση (άλλη μια απομόνωση). Επίσης σχεδόν ποτέ, η παγκόσμια ομοσπονδία δεν δίνει χρυσή μπάλα στην θέση αυτή, τσουβαλιάζοντας όλους τους ποδοσφαιριστές, με αυτούς που είναι special skilled αθλητές. Τι είναι το σπέσιαλ; Σε πολύ μικρή ηλικία, καλείσαι και να έχεις καλά ρεφλέξ, και να έχεις την εμπειρία της οργάνωσης, τουλάχιστον της κοντινής σου αμυντικής γραμμής. Δηλαδή να διαθέτεις και κάποια σχετική εμπειρία αρκετά γρήγορα.

Δεν θέλω να μακρυγορήσω κι άλλο, αλλά πρέπει να καταθέσω κι άλλο ένα πράμα, χτίζοντας το απαραίτητο κατά την γνώμη μου θεωρητικό υπόβαθρο. Ο τερματοφύλακας πρέπει να διαθέτει προσωπικότητα, πέραν των σωματικών χαρισμάτων του. Ο keeper θεωρείται κακός όταν πέφτει στα πόδια του αντιπάλου. Όταν μόνιμα τεντώνεται για να αποσοβήσει κάποια φάση. Σαν διευθυντής κι ενορχηστρωτής της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας, οφείλει να διαβάζει τις φάσεις, και να μην τις αφήνει να εξελίσσονται. Οφείλει να διαβάζει το παιχνίδι, να κατευθύνει τους συμπαίκτες του, και να επεμβαίνει στο μίνιμουμ. Τέλος, τα λάθη του να τα διορθώνει μόνος του με την απαραίτητη ψυχραιμία, και τέλος να έχει δει βίντεο με όλους τους υποψήφιους επιθετικούς του αντιπάλους σχετικά με τον τρόπο που κινούνται, που σουτάρουν από μακρινή ή κοντινή θέση, ή τον τρόπο που εκτελούν στημένα.
Διαβαστε ακομα:

ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο ΑΕΤΟΣ, ΠΟΙΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ... ΔΙΚΕΦΑΛΟΙ