ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ, ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

 

Σου παρουσιάζω έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας. Αν έκανε σήμερα αυτά που διέπραξε στα χρόνια του θα του δίναμε μακράν τον τίτλο του αρχιδιαπλεκόμενου. Είχε χρήματα, τα κέρδισε μόνος του, όμως έγινε μέγας και τρανός διότι γνώριζε το παιχνίδι.Ο παικταράς.

Ευεργεσία του είναι η κατασκευή του νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Αυτός είναι ο εξοχότατος. Όπως όλοι οι αρχικλέφτες, οι αρχιεκμεταλλευτές έσωσαν την ψυχή τους και το όνομά τους κάνοντας δωρεές και φιλανθρωπίες. Έγιναν εθνικοί ευεργέτες. Έτσι πάει. Πρώτα ξεσκίζονται στην κονόμα και μετά βάζουν το χέρι στην τσέπη και μοιράζουν παράδες και κόλυβα.

Ο συγκεκριμένος Ανδρέας Συγγρός τι έκανε; Και πού δεν έδωσε φράγκα. Σε σχολεία, σε ιδρύματα, σε φυλακές, σε θέατρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, στο Μουσείο των Δελφών, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Πτωχοκομείον Αθηνών, στο Δρομοκαΐτειον.

Το μέγα σκάνδαλο που πέρασε στην Ιστορία, τα “Λαυρεωτικά”, όπου καταστράφηκε κόσμος με κόλπο χρηματιστηριακό, ήταν δική του δουλειά. Και είχε συνέπεια να ανατραπεί η κυβέρνηση Δεληγεώργη. Έριξε και την κυβέρνηση Δηλιγιάννη, όταν δεν έκανε τα κέφια του. Κι αυτός, ο Συγγρός ήταν ο κύριος υπαίτιος της χρεοκοπίας της Ελλάδος το 1893. Αποφεύγω τις λεπτομέρειες, δεν είναι του παρόντος.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1830 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1899, σα σήμερα 13 Φεβρουαρίου. Πατέρας του ο Δομένικος Τσιγγρός, γιατρός προσωπικός της αδελφής του σουλτάνου. Ασχολήθηκε με μπίζνες ο αδίστακτος Ανδρέας, γρήγορα έγινε τραπεζίτης και η τράπεζά του, η Ηπειροθεσσαλίας, δάνειζε την Οθωμανική αυτοκρατορία ενώ στην Ελλάδα ο κερδοσκόπος Συγγρός είχε το δικαίωμα να κόβει χρήμα!!!

Κολλητός του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη και του βασιληά Γεωργίου Α' ο Συγγρός είχε μονάχα γιο, ήταν νόθος, τον οποίον ποτέ δεν ανεγνώρισε, όμως τον συμπεριέλαβε στη διαθήκη του.

Διαβάστε ακόμα:

Κουμάντο η Αγγλία στην Ελλάδα και επί Σύριζα