Η ΤΡΕΛΛΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος φωτογραφίζεται για πρώτη φορά στο «Aksaray», που έχει 1.000 δωμάτια και καλύπτει 40.000 τ.μ. Ο Τούρκος δικτάτωρ, Ρεσίπ Ταγιπ Ερντογάν, αφού κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους, και αφού αδιαφόρησε για τον λαό που πεινάει, έχτισε ένα παλάτι του μεγέθους της τρέλας, της μεγαλομανίας και της μαλακίας του.

«Ακ» σημαίνει λευκό, αλλά είναι και τα αρχικά του κόμματος του Ερντογάν. Η λουδοβίκεια τάση των ηγεμόνων να επιδεικνύουν την εξουσία τους μέσω της κλίμακας της επίσημης κατοικίας τους βρήκε τη σύγχρονη τουρκική εκδοχή της στο Aksaray, το νέο προεδρικό μέγαρο που εγκαινίασε πρόσφατα ο Recep Tayyip Erdogan. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τη χθεσινή 91η επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να μεταφέρει την καρδιά της τουρκικής ισχύος μακριά από το μετρίων διαστάσεων μέγαρο Τσανκάγια του Ατατούρκ. Έτσι αποφάσισε να διαφημίσει το παλάτι του, στο οποίο κατά την κατασκευή του σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά πάνω από 40.

Το Ακ Σαράι (Λευκό Παλάτι) διαθέτει 1.000 δωμάτια και καλύπτει 40.000 τετραγωνικά μέτρα, συν 170.000 τετραγωνικά κήπων και περιβάλλοντος χώρου. Χτίστηκε στην περιοχή Μπεστεπέ (πεντάλοφος) δυτικά της Άγκυρας, όπου βρισκόταν ένας σπάνιος πνεύμονας προστατευόμενου πρασίνου, το δασικό φυτώριο που ίδρυσε ο Ατατούρκ, και ο Ερντογάν το κατέστρεψε. Η χωροθέτηση αυτή οδήγησε σε διαμαρτυρίες πολιτών και δικαστική εντολή διακοπής των εργασιών κατασκευής, τον Μάρτιο, στην οποία ο Ερντογάν απάντησε δηλώνοντας στον Τύπο «αν (οι δικαστές) μπορούν, ας έρθουν να το γκρεμίσουν. Δεν μπορούν να το σταματήσουν. Θα το ανοίξω και θα μετακομίσω εκεί». Απλά, κατανοητά, δημοκρατικά… για να τελειώνουμε…..


Διαβάστε τη συνέχεια στο www.nikosonline.gr