ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

 

Μαύρες μέρες περιμένουν τους συνταξιούχους μετά τις εκλογές όποιος κι αν είναι ο νικητής. Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι τόσο ζοφερή που δεν χρειάζεται να’χει πάρει κανείς πτυχίο από το Χάρβαρντ για να καταλάβει ότι χωρίς δραστικές περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτόξευση κατά 200 δις ευρώ του χρέους, δηλαδή από 122 δις το 2009 σε 322 δις το 20014, οφείλεται αποκλειστικά στην επιχορήγηση με 200 δις των ασφαλιστικών ταμείων.

Για πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επέλεξαν να μη θίξουν το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος και να μην αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό. Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Το 2008, το σύνολο των απασχολουμένων, οι οποίοι συνεισφέρουν τους φόρους και τις εισφορές με τις οποίες πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και επιδοτούνται τα Ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις, ήταν 3,74 εκατ, ενώ το 2013 είχαν περιοριστεί κατά 25,5% σε 2,78 εκατ. Την 5ετία της οικονομικής κρίσης μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά αυξήθηκε γρήγορα ο αριθμός των συνταξιούχων. Το άθροισμα έμεινε περίπου σταθερό.

Οι ξένοι έμειναν άναυδοι όταν έμαθαν ότι τα χρόνια της κρίσης συνταξιοδοτήθηκαν 234.000 δημόσιοι υπάλληλοι με μέση ηλικία 56,7 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, όλο και λιγότεροι παραγωγικά απασχολούμενοι επωμίζονται τη δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Οι ειδικοί λένε ότι χωρίς νέες δραστικές περικοπές των συντάξεων, παλαιών και νέων, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Διαβάστε ακόμα:

Στην Ελλάδα θα φάει ξύλο ο ελεγκτής