ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Προσέξτε να δείτε γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ σοβαροί. Ούτε η Ελλάδα ως κράτος ούτε οι Έλληνες ως υπεύθυνοι πολίτες και συνεπείς πατριώτες.

Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου το πρακτορείο «Reuters» αποκάλυψε ότι η γνωστή πολυεθνική αλυσίδα καφέ Starbucks είχε πληρώσει φόρους μόνο 8,6 εκατ. λίρες στη Βρετανία για πωλήσεις 3 δισ. λιρών από τότε που άνοιξε το 1998. Επακολούθησε σάλος. Με έντονες συζητήσεις στη βουλή και διαδηλώσεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές πολιορκούσαν επί μέρες περισσότερα από 40 καταστήματα της γνωστής αλυσίδας στη Βρετανία με σύνθημα: «Starbucks πλήρωσε τους φόρους».

Αντιμέτωπη με την οργή των βουλευτών και τις φωνές για μποϋκοτάζ, η Starbucks ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ένα σημαντικό μέρος φόρων το 2013 και 2014 «ασχέτως αν θα είναι κερδοφόρα εκείνες τις χρονιές».

Στην Ελλάδα, η πολυεθνική αυτή εταιρία επίσης απέφυγε να πληρώσει φόρους, παρότι έχει δηλώσει μικτά κέρδη 175 εκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της εδώ. Κι αυτό γιατί, κατά την προσφιλή τακτική της, δηλώνει ζημιές, οι οποίες την περίοδο 2003-2011 έφτασαν τα 53 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, παραμένει στη χώρα μας και μάλιστα με 36 καταστήματα .

Όλα αυτά, βεβαίως πέρασαν στο ντούκου. Ουδείς συγκινήθηκε από το γεγονός ότι σε εποχές εξαντλητικής λιτότητας, κάποιοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Το υπουργείο Οικονομικών μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη απάντησε ότι η έρευνα δεν έδειξε τίποτε το μεμπτό για την εταιρία, ενώ οι συνδικαλισταράδες που ξεσηκώνονται με το παραμικρό, ούτε που το σχολίασαν!

Μα είμαστε σοβαροί;

Διαβάστε ακόμα:

Κι όμως λεφτά υπάρχουν!