ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν ο Ματιέ Πιγκάς και η τράπεζα του Λαζάρντ είναι το αριστερό πόδι της κυβέρνησης στον δρόμο ταχύτητας για νέα συμφωνία με τους δανειστές, υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο που είναι σίγουρα το δεξιό στον Μαραθώνιο για την αποδοχή της αριστερής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον Τζον Γκαλμπρέιθ άρχισε τη δουλειά του πολύ πριν προσληφθεί ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, υπογράφοντας μαζί του άρθρο στον αμερικανικό Τύπο, με το οποίο παρακινούσαν τις ΗΠΑ να στηρίξουν την προοπτική ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση καθώς, όπως ανέφεραν.

- Συμφέρει τις ΗΠΑ μια τέτοια προοπτική.

- Αν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ.

- Η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ.

Καθόλου παράξενα όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γκαλμπρέιθ είναι Αμερικανός, είναι οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στέλεχος του «Levy Institute», γνωστός απολογητής του καπιταλισμού και ...πρώην σύμβουλος του ΓΑΠ.

Τον επέλεξε ό ίδιος ο Βαρουφάκης. Ο υπουργός προσέλαβε ως σύμβουλο και την Έλενα Παναρίτη, πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε ακόμα:

Μαραθώνιος με συνεχή σοκ για Τσίπρα και Βαρουφάκη