ΕΝΑΣ «ΚΟΣΚΩΤΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μου ξανάρχονται ένα-ένα χρόνια δοξασμένα. Και πράγματι. Στην εποχή Κοσκωτά το 1989 μας ξαναγυρίζει ο Γ. Σούρλας, ένας πρώην υπουργός της ΝΔ., που όταν σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα έκανε τότε παιχνίδι με τον αρχιαπατεώνα και τα έντυπα του, αυτός κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή, για να διερευνηθεί το ποιον του πολυεκατομμυριούχου.

Ορισμένοι, μεταξύ αυτών και το κόμμα του, τον αποδοκίμασαν, εκείνος όμως επέμεινε, ώσπου δικαιώθηκε από τα γεγονότα. Τριανταπέντε χρόνια από τότε, ο Γ. Σούρλας έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ό άνθρωπος που συνόδεψε τον Βαρουφάκη στη συνάντηση του με την Λαγκάρντ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Κοσκωτά με την έννοια ότι είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Αλλά δεν πήγε σε δίκη, γιατί ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε προηγουμένως φροντίσει να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των ευρωβουλευτών και η ευρωβουλή δεν ήρε την ασυλία του. Πρόκειται για τον Τάκη Ρουμελιώτη, πρώην υπουργό Οικονομίας επί Παπανδρέου και επί ΓΑΠ αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ, ο οποίος κατά τον Γ.Σούρλα ως υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος των πιστωτικών ιδρυμάτων κάλυψε με πράξεις και παραλείψεις την απάτη του Κοσκωτά, αγνοώντας εντελώς την επιστολή του τότε Διοικητή της ΤτΕ Χαλικιά που του έστειλε στις 21/1/88 για την άρση του απορρήτου προκειμένου να ελεγχθεί ο Κοσκωτάς και η Τράπεζά του.

Αγνόησε πλήρως επίσης, τονίζει ο Γ. Σούρλας, ότι το 1987 ο Κοσκωτάς είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για 64 αδικήματα (πλαστογραφίες, πλαστοπροσωπίες και ψευδείς βεβαιώσεις), και απεφάνθη ότι ο Κοσκωτάς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για είναι Πρόεδρος Πιστωτικού Ιδρύματος.

Στη δήλωση του ο πρώην υπουργός της ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι με επιστολή του στο γραφείο του πρωθυπουργού απορρίφθηκε η τοποθέτηση του Τ. Ρουμελιώτη στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έπρεπε όμως επισημαίνει, να έχει ενημερωθεί και ο Γ.Βαρουφάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Για να μην ακούτε τις σαχλαμάρες περί χρεοκοπίας