ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στους συνταξιούχους και τους υποψήφιους συνταξιούχους πέφτει πάλι ο κλήρος για να καλύψουν τα κενά στα έσοδα, μετά τη διαφαινόμενη και ήδη ομολογούμενη από τον αρμόδιο υπουργό, αποτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της ...λιστοκρατίας, αλλά και τον τερματισμό, στην ουσία, των ιδιωτικοποιήσεων.

Τόσο ο Τσίπρας στη συνάντηση του με τη Μέρκελ όσο και ο Βαρουφάκης στις συνομιλίες με τη Λαγκάρντ βρέθηκαν μπροστά σε συνδυασμένα πυρά για την άρνηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Κατά τους δανειστές είναι ο μόνος δρόμος συγκράτησης των δαπανών και προτείνεται σαν αντιστάθμισμα για την αδυναμία των κυβερνήσεων να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, δια της κλασικής οδού, της φορολογίας. Οι εταίροι προτείνουν οκτώ μέτρα – φωτιά και σ' αυτά θα επιμείνουν μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από φέτος: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62.

Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.

Ενα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.

Διαβάστε ακόμα:

Καλύτερα πούστης παρά μαλάκας!