BOMBA TΟΜΣΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μέχρι τώρα απλώς το διέρρεαν. Πλέον το λένε καθαρά. Ότι οι ίδιοι, δηλαδή η τρόικα, δεν ζήτησαν ποτέ οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Που σημαίνει ότι τις περικοπές αποφάσισαν οι κυβερνώντες, προφανώς γιατί το μέτρο τους φάνηκε πιο αποδοτικό.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν ήταν σαφής στις δηλώσεις του για το τι είδους μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητούν οι δανειστές. «Δεν ζητάμε οριζόντιες περικοπές, ποτέ δεν τις ζητήσαμε»!!! ΄

Λέει αλήθεια ή ψέματα ο Τροικανός; Είναι κάτι που μπορεί να αποκαλυφθεί εύκολα από την αλληλογραφία της τρόικας με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Άρα ο Τόμσεν δεν θα διακινδύνευε ποτέ μία διάψευση του από τους τότε κυβερνώντες.

Γιατί, όμως, η τότε κυβέρνηση επέλεξε το μέτρο της οριζόντιας περικοπής των συντάξεων και όχι διαρθρωτικά μέτρα μείωσης των δαπανών ή δραστικότερα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Απλούστατα, γιατί η περικοπή των συντάξεων ήταν η εύκολη λύση. Μία απλή παρέμβαση στο πρόγραμμα της μισθοδοσίας. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, για να αποφύγει άλλα μέτρα, είχε αποφασίσει στις αρχές του 2014 και νέα περικοπή των «υψηλών» συντάξεων, αλλά την συγκράτησαν οι Τροικανοί.

Οι οποίοι όταν είδαν ότι η κυβέρνηση επέμεινε, της ζήτησαν να περικόψει τις συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ που έμειναν άθικτες σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και τις κατώτατες των 480, που απαίτησαν να πάνε στα 320 ευρώ. Πρόκειται για τις συντάξεις που παίρνουν όσοι έχουν συμπληρώσει μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Αυτό είναι ένα από τα αγκάθια, το αγκάθι και στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμα:

Το θαύμα που ζητά ο αρχιεπίσκοπος από τον Τσίπρα