ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κάθε μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι αυτά που ήθελε να έχει ο Τσίπρας για να χορέψει τους δανειστές στο ταψί. Ή για να σταματήσει να κάνει ρεσάλτα στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου. Αλλά οι λογής φοροφυγάδες αρνούνται πεισματικά να του κάνουν το χατήρι.

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 76,4 δις. και θα ανέβει περισσότερο, αν δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία του κράτους κι αν δεν δραστηριοποιηθούν οι ελεγκτικές αρχές. Αυτή την καβάντζα είχε υπόψη του ο ΓΑΠ όταν έλεγε το περιβόητο εκείνο «λεφτά υπάρχουν». Όμως άπιαστα πουλιά, χίλια στον παρά, που λέει και η παροιμία.

Η περίπτωση Μπόμπολα είναι χαρακτηριστική. Έπρεπε να συλληφθεί, να διαπομπευθεί και να απειληθεί με φυλάκιση, για να πληρώσει. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πολλοί άλλοι προύχοντες.

Που όχι μόνο ξέρουν πόσα χρωστάνε, αλλά τα έχουν και στην άκρη για να τα δώσουν μόλις τους περάσουν τις χειροπέδες. Τα έχουν στον τόκο. Ανέκαθεν το κράτος ήταν εξαιρετικά προσεκτικό στο χειρισμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται πατρίκιοι του συστήματος. Ο Τσίπρας, όμως έχει δεσμευθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους.

Διαβάστε ακόμα:

Κάποτε έπαιρναν αναγκαστικό δάνειο από τους πολίτες