Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο ύψους άνω των 200.000 δολαρίων το χρόνο έχασε μεταξύ άλλων η Έλενα Παναρίτη από την ακύρωση της τοποθέτησης της στο ΔΝΤ. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ λαμβάνει αποδοχές περίπου 18.000 δολαρίων το μήνα, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται τα λεγόμενα benefits, τα εισιτήρια για αεροπορικές μετακινήσεις μόνο «first class», κάτι που εκτοξεύει τις ετήσιες απολαβές του σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 200.000 δολαρίων το χρόνο. Ποιος είπε ότι οι διαφωνίες για την τοποθέτηση της στο ΔΝΤ ήταν μόνο ιδεολογικές; Γιατί να τα παίρνει η Παναρίτη και όχι ένα δικό μας παιδί;

Το ΔΝΤ μπορεί να κόβει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να εξαθλιώνει λαούς με την πολιτική και τις συνταγές του, είναι εξαιρετικά γαλαντόμο, όμως όταν πρόκειται για τους ανθρώπους που υπηρετούν την ιδεολογία του. Η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για το ποσό των 380.989 ευρώ που λαμβάνει ετησίως ως επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ φοροαπαλλάσσεται νομίμως, βάσει της Συνθήκης της Βιέννης του 1961, που προβλέπει ότι «ο διπλωματικός αξιωματούχος απαλλάσσεται από κάθε φορολογία, προσωπική ή πραγματική, εθνική, τοπική ή κοινοτική», βαρύνεται ωστόσο με κάποιους φόρους για την «ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην χώρα όπου είναι διαπιστευμένος» ή για κάποιες «ειδικές υπηρεσίες» τις οποίες θα ζητήσει. Σωστά διαβάσατε.

Μιλάω για τη Λαγκάρντ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις της και τις συμβουλές της προς τους Έλληνες, τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ συμβούλεψε μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian «να μην περιμένουν καμία συμπάθεια» και ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους».

Μάτι βγάζουν και οι οικονομικές απολαβές των golden boys της τρόικας, την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει άνω του 40% των εισοδημάτων τους από την πολιτική των μνημονίων. Ο Πολ Τόμσεν, έχει ετήσιες αποδοχές που φθάνουν έως τα 309.000 δολάρια (242.000 ευρώ) και πληρώνονται από το ΔΝΤ, όπως και όλα τα έξοδα διαμονής, αεροπορικά εισιτήρια κ.α. για τις αποστολές του στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρώνει τον εκπρόσωπό της στην πρώην τρόικα Ματίας Μορς με 15.000 ευρώ το μήνα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της πρώην τρόικας, δηλαδή οι ομάδες των τεχνοκρατών και υπαλλήλων της Ε.Ε. που επισκέπτονται ανά τρίμηνο την Αθήνα πληρώνονται και αυτά από την Κομισιόν με μηνιαίο μισθό από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Κοσκωτάς την απάτη του αιώνα