ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ, ΣΟΜΑΛΙΑ, ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΕΛΛΑΔΑ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η Ελλάδα κέρδισε άλλο ένα ...Γιούρο. Είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης που δεν πλήρωσε δάνειο που είχε λάβει από το ΔΝΤ. Στο πρωτάθλημα αυτό των διεθνούς φήμης κακοπληρωτών συμμετέχουν χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, που ανήκουν στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο και οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Μόνο που αυτές είχαν σοβαρούς λόγους.

Το Σουδάν, για παράδειγμα, που είναι από τους παλιότερους οφειλέτες του ΔΝΤ, σταμάτησε να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ το 1984, δηλαδή εποχή που η χώρα σπαρασσόταν από εμφύλια διαμάχη και υπέφερε από έντονη ξηρασία. Μέχρι τα τέλη Απριλίου το Σουδάν χρωστούσε στο ΔΝΤ σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκλειστεί από την παροχή δανείων από το 1986.

Αλλά και η γειτονική Σομαλία χρωστάει στο ΔΝΤ (327 εκατ. δολάρια) από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια υποφέρει από εμφύλιες διαμάχες και από τρομοκρατικές επιθέσεις (Αλ Κάιντα).

Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι ελαφρώς διαφορετική. Άρχισε να καθυστερεί πληρωμές προς το ΔΝΤ όταν ο δικτάτορας Μουγκάμπε ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάσχεσης γης από λευκούς καλλιεργητές και διανομής της σε μαύρους αγρότες. Η κίνηση προκάλεσε μεγάλη μείωση των εξαγωγών καπνού και άλλων προϊόντων. Η Ζιμπάμπουε χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 111 εκατ. δολάρια.

Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε θα μπορούν από την επόμενη εβδομάδα να ανταλλάξουν τα τετράκις εκατομμύρια δολάρια που διαθέτουν στους λογαριασμούς τους και να λάβουν το ισοδύναμό τους σε μερικά δολάρια ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε καταργεί το –ουσιαστικά άχρηστο– εθνικό νόμισμα της χώρας.

Η Ζιμπάμπουε άρχισε να χρησιμοποιεί ξένα νομίσματα, όπως δολάρια ΗΠΑ και ραντ Νότιας Αφρικής, από το 2009, όταν το δολάριο Ζιμπάμπουε ουσιαστικά εξανεμίστηκε από τον υπερπληθωρισμό που την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει το 500.000.000.000 (ναι, 500 δισεκατομμύρια!) τοις εκατό.

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, το 2008 οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν βαριές πλαστικές σακούλες γεμάτες με χαρτονομίσματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως λίγο ψωμί ή γάλα. Οι τιμές αυξάνονταν ακόμη και δυο φορές την ημέρα.

Η Καμπότζη είναι μια ακόμη χώρα που οφείλει χρήματα στο ΔΝΤ. Η διακοπή των πληρωμών ξεκίνησε την περίοδο που ανέβηκαν στην εξουσία οι Ερυθροί Χμερ εξαπολύοντας γενικευμένη τρομοκρατία που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κυβέρνηση Πολ Ποτ άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της το 1975. Την οφειλή διευθέτησε τελικά η πρώτη εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση το 1993. Στην κατάλογο με τις χώρες που δεν αποπλήρωσαν οφειλές τους προς το ΔΝΤ περιλαμβάνονται ακόμη χώρες όπως η Ονδούρα, το Κονγκό, ο Παναμάς, το Περού και το Βιετνάμ. Δηλαδή χώρες των οποίων πολλοί πολίτες ζουν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας και των οποίων η ιστορία βρίθει από πραξικοπήματα, εμφυλίους και ανθρωπιστικές καταστροφές.

Διαβάστε ακόμα:

Η αλήθεια για την ασφάλεια των καταθέσεων