ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

H Φρειδερίκη ζει και βασιλεύει. Και πώς να μη βασιλεύει η αείμνηστη βασίλισσα όταν ο φόρος που επέβαλε το 1948 με την ονομασία υπέρ του εράνου για τις βόρειες περιοχές της χώρας, εξακολουθεί να υφίσταται, 69 ολόκληρα χρόνια από τη θέσπιση του.

Μόνο που για να μη μας κράξουν διεθνώς, κάποιοι φρόντισαν να τον μετεξελίξουν σε φόρο 10% επί των εισιτηρίων των δημοσίων θεαμάτων. Καμία διαφορά, όμως. Το χαράτσι υφίσταται, όπως και πάμπολλες άλλες μη ανταποδοτικές χρεώσεις, που επιβαρύνουν υπέρμετρα και κυρίως αναίτια τους πολίτες.

Στα χρόνια της ασυδοσίας και των ρουσφετολογικών πάρε-δώσε ανάμεσα στους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές, οι ισχυρές κοινωνικές ομάδες εξασφάλιζαν μεγάλα προνόμια, με τη θέσπιση ειδικών φόρων, που πλήρωναν όλοι οι άλλοι Έλληνες, άλλοτε για την ενίσχυση των ασφαλιστικών τους ταμείων, άλλοτε για το παχυλό εφάπαξ τους και άλλοτε για τα επιδόματα τους.

Οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες έμειναν έξω από τη μοιρασιά. Αυτές απλώς πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν. Τα προνόμια των ισχυρών αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο και στα μουλωχτά από τετραετία σε τετραετία από τις κυβερνήσεις που εκλέγονταν υποτίθεται για να στηρίξουν τους οικονομικά αδύνατους. Το εκπληκτικό είναι ότι καμιά αντιπολίτευση δεν κατήγγειλε ποτέ την ασυδοσία. Κανένα κόμμα δεν κατηγόρησε κάποια κυβέρνηση για τις χαριστικές αυτές πράξεις.

Η τρόικα έμεινε έκπληκτη από την κατάσταση που βρήκε και ζήτησε αμέσως την κατάργηση των λεγόμενων φόρων υπέρ τρίτων, μία παρτίδα από τους οποίους αναμένονταν να ακυρωθεί με το τρίτο μνημόνιο. Προσέξτε μερικούς από αυτούς.

• Χρέωση υπέρ των συμβολαιογραφικών συλλόγων.

• Εισφορά 8% ετησίως των επιχειρήσεων φιαλών υγραερίου.

• Ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και είχε θεσπισθεί το 1977. Τα έσοδα του τέλους αυτού πήγαιναν στον
«Λογαριασμό Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης». Με την κατάργηση της χρέωσης αυτής εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση στα δίδακτρα, τα οποία όμως θα αυξηθούν λόγω της επιβάρυνσής τους με ΦΠΑ 23%.

• Κράτηση υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.

• Φόρος στα εισιτήρια των κινηματογράφων από 4% έως 12% υπέρ της ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης. Η συνολική επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τον φόρο αυτό έχει υπολογισθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε 4.338.000 ετησίως.

• Δημοτικός φόρος Δωδεκανήσου ο οποίος κυμαίνεται από 0,1% έως 1% αναλόγως του συντελεστή φόρου καθαρού κέρδους και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις των Δωδεκανήσων.

• Φόρος (από 1,46 έως 1,88 ευρώ) που επιβάλλεται επί της τιμής των εισιτηρίων των δημοσίων θεαμάτων για την ενίσχυση του Ωδείου Αθηνών.

• Φόρος 3% επί των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων υπέρ του Λογαριασμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο φόρος 3% επί των πωλήσεων ζύθου, που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες και μέχρι τώρα η είσπραξή του γινόταν υπέρ των δήμων και των κοινοτήτων, πλέον θα καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου. Τέλος, η ειδική εισφορά 1,2% επί της προ φόρων και εισφορών αξίας των πετρελαιοειδών θα αποτελεί πλέον έσοδο για την κάλυψη δαπανών του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κουρεύουν τις καταθέσεις στα μουλωχτά