Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση στον Γιάννη Στουρνάρα, δηλαδή να τον αντικαταστήσει, το έκανε στη γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων. Καιρό τώρα η Σαββαϊδου είχε μπει στο στόχαστρο των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη απεργάζονταν τον εξοστρακισμό της.

Αν έμεινε στο πόστο της μέχρι τώρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τσίπρας, διαρκούσης της διαπραγμάτευσης, δεν ήθελε να ανοίξει νέο μέτωπο με τους δανειστές. Τώρα που ξανακέρδισε τις εκλογές και οι Ευρωπαίοι πίνουν νερό στο όνομα του, άνοιξε ο δρόμος για να κυβερνήσει με πρόσωπα της δικής του επιλογής.

Η Σαββαϊδου μπορεί να ήταν επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής και άρα έπρεπε να μείνει στη θέση της μέχρι τη λήξη της θητείας της, ωστόσο ήταν επιλογή Σαμαρά. Η θέση της είναι πολύ ευαίσθητη για να την άφηνε στον πολιτικό του αντίπαλο. Η κυβέρνηση την κατηγορεί για παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, υπονοώντας τους ιδιοκτήτες των καναλιών.

Ωστόσο, η σημαντικότερη αιτία της αποπομπής Σαββαίδου ήταν η διεύρυνση από την πρώτη Ιανουαρίου των αρμοδιοτήτων της. Από την ημέρα αυτή το ΣΔΟΕ περνά στην αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα εσόδων κι όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό.

Το ΣΔΟΕ αποτελεί φοβερό εργαλείο άσκησης πολιτικής με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της φορολογικής συμπεριφοράς των Ελλήνων. Επί πλέον χειρίζεται τις πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ένας τομέας που καμία κυβέρνηση δεν θα άφηνε στα χέρια των πολιτικών της αντιπάλων.

Διαβάστε ακόμα:

Μέγα σκάνδαλο τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων