ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Περιουσιολόγιο. Πρέπει, λέει, να τα δηλώσουμε όλα. Ακόμη και τις βέρες των γονιών μας, τα χρυσαφικά των γιαγιάδων, τα κειμήλια των παππούδων. Αηδίες. Αυτό που ψάχνουν είναι άλλο. Είναι τα μετρητά που σήκωσαν οι Έλληνες. Βλέπουν ότι τα λεφτά δεν επιστρέφουν στις τράπεζες. Και όχι μόνο αυτό.

Τον Οκτώβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 600 εκατομμύρια. Ποια αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης και επιστροφή στην ανάκαμψη. Οι Έλληνες έχουν φοβηθεί ότι κάποιος επιβουλεύεται το κομπόδεμα τους και το υπουργείο Οικονομικών αντί να τους πάρει με το καλό, τους απειλεί κι από πάνω... Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται, λέει.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Μωρέ, τι μας λές. Ας είχα εγώ μετρητά και θα σού’ λεγα αν θα σου τά’ δινα για να με κοψοχολιάζεις κάθε τόσο με τις στραβοτιμονιές και τις κωλοτούμπες σου. Άλλωστε όσοι σήκωσαν τα λεφτά τους είχαν πολύ σοβαρούς λόγους. Τα σήκωσαν το 2011 και το 2012, όταν το γκρέξιτ ήταν πρό των πυλών. Τα σήκωσαν επίσης μετά τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ δούλευε πυρετωδώς για την επιστροφή στη δραχμή, ενώ ο άλλος μισός έκανε πρόβες στο κούρεμα καταθέσεων, με βάση τη λογική Τσίπρα ότι οι ψηφοφόροι του δεν διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μιλάμε για 150 δισεκατομμύρια ευρώ, 40 από τα οποία έχουν ...επενδυθεί στα ράφια των σπιτιών και στα στρώματα. Είμαστε η μόνη χώρα που τουλάχιστον το 25% του σημερινού ΑΕΠ της κάνει παρέα στις νοικοκυρές, ενώ ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στηρίζει τη ...χειμαζόμενη οικονομία της Ελβετίας.

Το σοκ των καταθετών ήταν άνευ προηγουμένου και τα λεφτά δεν θα επιστρέψουν στις τράπεζες αν προηγουμένως οι Έλληνες δεν πειστούν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρή κυβέρνηση. Θέλει πολύ δρόμο ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ για να το πετύχει...

Διαβάστε ακόμα:

Οταν η πάταξη της φοροδιαφυγής γίνεται πλάκα