ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Βρε, που φτάσαμε. Ζήτω το μνημόνιο, θα φωνάζουν σε λίγο οι συνταξιούχοι, ικετεύοντας τους θεσμούς για παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τον Ιούλιο του 2018.

Δεν είναι αστείο. Και ιδού γιατί. Γιατί μετά την ημερομηνία αυτή θα αρχίσουν να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω και σε ποσοστό 15-30% οι συντάξεις τους, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του σχεδίου Κατρούγκαλου.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα κυμανθούν από 0,8% για 15 χρόνια ασφάλισης έως 2% για 39 χρόνια ασφάλισης και πάνω για όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2016 και έπειτα.

Ωστόσο, αυτά δεν θα ισχύσουν στο μεσοδιάστημα Ιανουαρίου 2016 – Ιουλίου 2018 για όσους έχουν βγει στη σύνταξη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015. Με τον τρόπο αυτό, οι νυν συνταξιούχοι θα παίρνουν ως «προσωπική διαφορά» το έλλειμμα που προκύπτει στις αποδοχές τους μεταξύ των έως τώρα και των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

Αυτό μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Από εκεί και πέρα αρχίζει άλλος ένας χειμώνας σε πείσμα όσων υποστήριζαν ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Διαβάστε ακόμα:

Κόβουν από τους πολίτες, δίνουν αναδρομικά σε βουλευτές