ΒΛΑΚΕΙΑ, Η ΜΟΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Έχουμε χάσει πάσα ιδέα για τις επενδύσεις, με την ακολουθούμενη πολιτική και πρακτική. Οι μισοί υπουργοί ξέρουν ότι χωρίς επενδύσεις τετέλεσται. Οι άλλοι μισοί ισχυρίζονται ότι το τετέλεσται θα το φέρουν οι ίδιες οι επενδύσεις.

Πάει ο πρωθυπουργός στο Νταβός και καλεί τους επενδυτές στη χώρα... των ευκαιριών. Και τρελαίνεται η οικουμένη, καθώς ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Όλοι γνωρίζουν για τα παθήματα των επενδυτών στις Σκουριές από τον Σκουρλέτη και των Κινέζων στον Πειραιά από τον Δρίτσα και άλλους αριστερόφρονες.

Η μισή κυβέρνηση λέει και η άλλη μισή ξελέει. Και εκεί που μπαίνουν οι υπογραφές έρχεται η εφημερίδα Αυγή να μας αποτελειώσει. «Τα Μνημόνια κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Η ταφόπλακα πάνω στον Πειραιά θα μείνει. Και δυστυχώς θα βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση».

Ας δούμε, όμως τι εστί επένδυση κατά τους οικονομολόγους. Επένδυση, λένε, είναι κάθε υλικό, διαρκές, παραγωγικό αγαθό που δεν καταναλώνεται με τη χρησιμοποίηση του, αλλά συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικής υποδομής μιας χώρας/επιχείρησης.

Συμβάλλει δηλαδή στη δημιουργία νέου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (νέα κτίρια, νέες εγκαταστάσεις, νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, επεκτάσεις του προϋπάρχοντος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού).

Όλα αυτά σημαίνουν λεφτά. Για μισθούς, εισφορές, κατανάλωση. Είναι ο λεγόμενος κύκλος εργασιών. Η υγεία της οικονομίας. Πόσοι τα πιστεύουν όλα αυτά; Ο αρμόδιος υπουργός που υπέγραψε τη σύμβαση για την εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, το έκανε λέει με πόνο ψυχής. Δηλαδή με το ζόρι. Και ιδού τι συνέβη τις μέρες που ο πρωθυπουργός διαλαλούσε στους ξένους τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κέρκυρα, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν αγανακτισμένοι πολίτες, με επικεφαλής έναν αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, στο κλιμάκιο της γερμανικής εταιρίας που ανέλαβε την ανάπτυξη των αεροδρομίων. Οι Γερμανοί ξανάρχονται ως νέοι κονκισταδόρες, έγραφε το πανό.

Με συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης υποδέχθηκαν τους επενδυτές και οι Χανιώτες με επικεφαλής έναν αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος σε σύσκεψη με δημάρχους της περιοχής ανακοίνωσε ηρωικά ότι οι ξένοι του ζήτησαν ραντεβού, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Ουδέν, άλλο σχόλιον.

Διαβάστε ακόμα:

Φόρος ύπαρξης τον 14ο αιώνα αιώνα και το 2016