ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ ΕΚ ΠΕΡΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το’χει άχτι φαίνεται ο Τσίπρας να ξαναφέρει τους Πέρσες στην Ελλάδα – αυτή τη φορά ως επενδυτές, βέβαια- 2.500 και βάλε χρόνια από την εποχή που ήρθαν απρόσκλητοι κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Δείχνει να έχει μία αδυναμία στους απογόνους του Ξέρξη, που μετά τις βαριές ήττες τους κατά το πρώτο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα και τη μετέπειτα, εντός έδρας, συντριβή τους από το Μ. Αλέξανδρο, δεν ήθελαν ούτε να ακούν για τους Έλληνες.

Ο πάγος έσπασε στα χρόνια του Χριστού, με τους τρεις εκ Περσίας περιφερειακούς βασιλιάδες - αστρονόμους που έμειναν στην ιστορία σαν οι μάγοι που χάρισαν δώρα στον νεογέννητο Ιησού. Δεν ήταν ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο ούτε νανοτεχνολογία που διαπραγματεύτηκε ο Τσίπρας με τους απογόνους τους.

Ο μεγαλύτερος από τους μάγους, ο Μελχιώρ, ένας γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια, πρόσφερε το χρυσάφι. Ο δεύτερος ονόματι Γάσπαρ ήταν νέος με ροδαλό πρόσωπο και αγένειος και πρόσφερε το λιβάνι. Ο τρίτος ονομαζόταν Βαλτάσαρ είχε μελαχρινή επιδερμίδα και δασύτριχη γενειάδα και πρόσφερε το μύρο.

Το πρώτο επί ΣΥΡΙΖΑ εγχείρημα οικονομικής προσέγγισης με τους συγγενείς των Δαρείου, Μαρδόνιου, Αρταξέρξη, Αρταφέρνη και Δάτη εκδηλώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Ιανουαρίου 2015. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρωθυπουργικός εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας πήγε στην Τεχεράνη για να πείσει τους Ιρανούς να αγοράσουν ελληνικό χρέος. Αμ, δε. Αφήστε που οι συνομιλητές μας θυμήθηκαν ένα παλιό, όχι και τόσο αξιοκαταφρόνητο, ελληνικό χρέος από την αγορά πετρελαίου.

Η επιχείρηση δεν είχε θετική κατάληξη, όπως ούτε τα συναφή ανοίγματα της νεόκοπης τότε κυβέρνησης στη Μόσχα και το Πεκίνο. Ένα χρόνο από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε με επικεφαλής το μάγο Αλέξη, όχι, όμως για να δώσει δώρο στους Πέρσες, αλλά για να πάρει κάτι από τις επαφές με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτά τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, των κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και τη μέγγενη του μεταναστευτικού για να επιθεωρήσει τα ...περσικά χαλιά. Πολλοί είναι οι δεσμοί που μας ενώνουν με τους το πάλαι ποτέ ...Βαρβάρους. Δεν είναι μόνο τα πολεμικά και τα ...πολιτιστικά, αλλά και το βαπόρι απ’την Περσία που έγραψε και μελοποίησε το 1977 ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Το βαπόρι απ’ την Περσία
πιάστηκε στην Κορινθία
Τόννοι έντεκα γεμάτο
με χασίσι μυρωδάτο

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια.

Αυτά...

Διαβάστε ακόμα:

Γίνε χαφιές του εαυτού σου για να κερδίσεις φόρους