Ο ΛΩΠΟΔΥΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ...

 

Έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως ο πιο ισχυρός άνδρας της εποχής του με αμφισβητούμενο ρόλο και αδιαμφισβήτητο φιλανθρωπικό έργο. Άλλοι τον λένε μηχανορράφο και επιδέξιο πολιτικάντη, άλλοι λωποδύτη φιλάνθρωπο.

Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι παρίστανε τον Εθνικό Ευεργέτη για να εξαγοράσει τις αμαρτίες του την στιγμή που ο κόσμος τον έλεγε «Λαυριοφάγο». Υπάρχουν βέβαια κι’ αυτοί που τον έχουν χαρακτηρίσει σαν μέγα εθνικό ευεργέτη. Θεωρείται σαν ο κύριος υπεύθυνος για την χρεοκοπία της Ελλάδας το 1893, και ήρθε η στιγμή να μάθουμε λοιπόν ποιος ήταν αυτός ο περίφημος κύριος Ανδρέας Συγγρός και γιατί υπάρχει τόσος καπνός γύρω απ’ το όνομα του; Μήπως ήταν η φωτιά που έφταιγε;

Ο Ανδρέας Συγγρός που λέτε, γεννήθηκε το 1830 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν Έλληνας τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Ασχολήθηκε πρώτα με το εμπόριο και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον τραπεζικό κλάδο φτάνοντας σε τέτοιο μέγεθος που δάνειζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Με την εγκατάστασή του στην Αθήνα ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα εμπλεκόμενος σε ένα από τα πρώτα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της Ελλάδας, γνωστό σαν Λαυρεωτικά- ενώ παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ασχολήθηκε, λόγω και της φιλίας του με τον Χαρίλαο Τρικούπη, με την πολιτική, εκλεγόμενος πολλάκις βουλευτής.

Η συνέχεια στο nikosonline.gr