ΠΩΣ ΚΟΝΟΜΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

 

Είσαι πρωθυπουργάρα. Με την εντολή του λαού γίνεσαι ο πρώτος μαγαζάτορας της χώρας. Έχεις το νόμο στα χέρια σου. Μ' ένα νομοσχέδιο που περνάς αέρα χαρίζεις δις σ' ένα επιχειρηματία. Με μια άλλη νόμιμη απόφασή σου που κυρώνεται στη Βουλή γαμάς τα πρέκια άλλου επιχειρηματία. Έχεις την προμήθειά σου, βέβαια.

Η βρωμοδουλειά γίνεται και χωρίς να έρθει ποτέ σε επαφή ο πρωθυπουργός με τον νταβατζή επιχειρηματία. Τον διαπλεκόμενο, όπως τον λένε στην Ελλάδα. Αλλοίμονο. Δεν είμαστε πρωτάρες. Πάντα βρίσκεται ο κατάλληλος μεσάζων. Ο συνδετικός κρίκος, ανάμεσα σε σένα τον αχικομματάρχη και την λουμπίνα.

Τι τα κάνεις τα λεφτά που κονομάς ως πρωθυπουργός. Κανένα πρόβλημα. Υπήρχε η «άγνωστη» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών στον Παναμά, η Μοσάκ Φονσέκα, που φρόντιζε για τα πάντα. Δηλαδή; Θα συστήσει για πάρτη σου, κύριε πρωθυπουργέ, μια παράκτια εταιρεία σ' ένα εξωτικό νησί, σ' ένα φορολογικό παράδεισο, και τα πακέτα θα είναι δικά σου χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα.

Κι αν ο εξουσιαστής δεν θέλει ούτε σχέση με την off-shore εταιρεία, ιδιοκτήτρια της γίνεται η γυναίκα του. Η γκόμενά του, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να είναι ανάγκη να το γνωρίζει η κυρία.

Δεν μπορώ να το χωνέψω. Γιατί ρίξανε στα σκυλιά του δρόμου αυτή την για τρεις δεκαετίες μυστική, την άγνωστη και πάντα στο σκοτάδι νομική εταιρεία Mossack Fonseca. Ποιο να 'ναι το χοντρό παιχνίδι που ετοιμάζουν οι αληθινοί εξουσιαστές του πλανήτη, όχι τα καραγκιοζάκια και τα κολλητηράκια που παριστάνουν τους ηγέτες του λαού. Οι αράδες με αφορμή ότι τέτοιες μέρες, Ιούλιο μήνα, το 1952, γεννήθηκε ο Ραμόν Φονσέκα, ο ένας από τους δύο ιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας που ήταν μπλεγμένη στο σκάνδαλο Panama Papers.

Ποιός είναι ο Φοσένκα που ''έκρυβε'' το παγκόσμιο μαύρο χρήμα των πρωθυπουργών κι όχι μόνο; Ένας οικογενειάρχης, πολιτικοποιημένος διανοούμενος προοδευτικός στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, νομικός σπουδαγμένος και στις μπίζνες. Και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την ''διαβολική'' δικηγορική εταιρεία Mossack Fonceca; Έλα, μη είμαστε τόσο περίεργοι...

Διαβάστε ακόμα:

Δεν έτρωγε, δεν έπινε, άγνωστο πώς πέθανε