Ο ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ

 

Για τον αποδυτηριάκια ο Σταύρος Νιάρχος είναι ένας σπουδαίος Έλληνας. Ένας μεγάλος Έλληνας. Δεν στέκομαι σ' όσα του προσάπτουν, στις «υποψίες» γι' αυτά που έκανε, χωρίς να αγνοώ τις όποιες κατηγορίες, αν πράγματι ισχύουν.

Μην παρεξηγηθώ. Όταν λέω «μέγας Έλληνας» δεν εννοώ πως ό,τι πέτυχε στη ζωή του είχε στη σκέψη του την... Ελλάδα. Αυτά τα υποκριτικά, ταιριάζουν στους επικήδειους. Κανένας, λέω εγώ, δεν ασχολείται, δεν αγωνιά για την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα γράφει στα παπάρια της, αν διαθέτει τέτοια το μαγαζί, εκείνους τους σπουδαίους Έλληνες που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν.

Τι θα πει Ελλάδα, ρε; Να έχει απλωμένο το ζητιανόξυλο στους πλούσιους, στους πετυχημένους. Σε παρακαλώ. Η Ελλάδα ασφαλώς είναι πιο υψηλά από κάθε λαθρέμπορα, δολοφόνο, τοκογλύφο, προδότη, πατριώτη, όμως η μαγκιά της είναι να νταραβεριστεί με τα επίλεκτα καθάρματα που γεννήθηκαν για να δώσουν δουλειά στον κοσμάκη, για να γίνουν αυτοί οι βασιληάδες, μεγιστάνες του χρήματος.

Αφήνουμε στην άκρη τις θεωρίες. Ας πλησιάσουμε συγκεκριμένα ένα τεράστιο ελληνικό όνομα. Σταύρος Νιάρχος. Μια ζωή έτοιμο σενάριο για σήριαλ χολυγουντιανών προδιαγραφών. Και τι δεν έχει μέσα. Τα πάντα όλα. Οι γάμοι, τα διαζύγια, οι θάνατοι, οι «μυστηριώδεις» θάνατοι είναι το λιγώτερο στην οικογένεια του Νιάρχου που πέθανε σα σήμερα 16 Απριλίου, πριν από 21 χρόνια.

Τα επεισόδια ζωής του Σταύρου Νιάρχου μιλάνε από μόνα τους. Ζητάει από τον εφοπλιστή Σταύρο Λιβανό να παντρευτεί την 14χρονη κόρη του Τίνα. «Είναι μικρή ακόμα...» του λέει ο πατέρας της και του «δίνει» γυναίκα την αδελφή της, την Ευγενία. Την Τίνα την παντρεύτηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Μιλάμε και γαμώ την «βεντέτα», πιο σωστά τον ανταγωνισμό των δύο μπατζανάκηδων. Αγόρασε ένα νησί ο ένας, τον Σκορπιό στο Ιόνιο, ο άλλος, ο Νιάρχος αγοράζει το 1956 την Σπετσοπούλα, δίπλα στις Σπέτσες. Εκεί, στην Σπετσοπούλα βρέθηκε νεκρή η γυναίκα του Ευγενία και μητέρα 4 παιδιών στα 44 της. Το ένα απ' αυτά, τον Γκας, τον μάζεψαν νεκρό σε ξενοδοχείο του Λονδίνου από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο Σταύρος Νιάρχος, που είχε γεννηθεί στις 3 Ιουλίου το 1909, παντρεύεται την... Τίνα του Ωνάση, αφού αυτή προηγουμένως είχε κάνει γάμο μ' έναν Άγγλο λόρδο. Μην πούμε το τι γράφτηκε για τον ''περίεργο'' θάνατο της Ευγενίας που είχε σημάδια πάλης, κατά τον ιατροδικαστή. Ο σύζυγος Νιάρχος, πάντως, απαλλάχθηκε. Η Τίνα πήγε κι αυτή από ουσίες, από τη στεναχώρια της για τη δολοφονία του γιου της Αλέξανδρου Ωνάση. Τραγική ιστορία και η κόρη της Χριστίνα Ωνάση.

Τελείωσε το Βαρβάκειο γυμνάσιο ο Σταύρος Νιάρχος, πήγε στη Νομική Αθηνών και στα 21 του κάνει τον πρώτο γάμο με κόρη ναυάρχου και μετά από ένα χρόνο της δίνει απολυτήριο. Στα 30 του παντρεύεται μια 20χρονη χήρα διπλωμάτηκαι κόρη καραβοκύρη από την Σύρο. Ενώ είναι παντρεμένος με την Ευγενία παντρεύεται και την κόρη του θρυλικού Αμερικανού αυτοκινητοβιομήχανου Φορντ και μαζί της κάνει μια κόρη. Η οποία δεν τον θεωρεί καλό μπαμπά και για να τον εκδικηθεί παντρεύεται τον κηπουρό της μάνας της.

Έγινε ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού στόλου στον κόσμο, ο «Χρυσός Έλληνας» Νιάρχος, ο ομορφάντρας, ο αρχοντάνθρωπος, με αδυναμία στο γυναικείο φύλο και στις συλλογές έργων τέχνης. «Χόμπυ» του να συνδέεται ερωτικά με κορίτσια γαλαζοαίματης καταγωγής, πριγκίπισσες, κόμισσες, κάθε φυλής.

Διαβάστε ακόμα:

Ο βασιληάς της μίζας