Η ΚΡΥΦΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ

 

«Ευχαριστούμε τον Ιβάν Σαββίδη για την επένδυσή του, η Τσετσενία είναι μια απόλυτα ασφαλής περιοχή για επενδύσεις». Αυτό είπε ο Ραζμάν Καντίρωφ, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια του σούπερμάρκετ του μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ στο Γκρόζνι. Ποιος είναι ο Ραζμάν Καντίρωφ; Ο μεγαλομέτοχος της Δημοκρατίας της Τσετσενίας! Ο πρώην αντάρτης και τακίμι σήμερα του Πούτιν.

Μόνον ένας τρελός θα πάει στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας να... επενδύσει. Να ρίξει λεφτά σ' ένα τόπο που δεν έχει σχέση μ' αυτό που εννοούμε Δυτική Ευρώπη και κουμάντο κάνει ο 40χρονος πρόεδρος Ραζμάν Καντίρωφ, με την επιβλητική γενειάδα και την στρατιωτική στολή. Και δεν παίρνει πίσω την εντολή του «σκοτώστε αυτόν τον πολιτικό» διότι είναι πράκτορας ή κάτι άλλο ενοχλητικό.

«Γκρόζνι» στα ρωσικά σημαίνει το «φοβερό», το «τρομακτικό». Για τον Έλληνα Τσετσένο ποιητή, που δεν αποκαλύπτει το όνομά του, «Γκρόζνι σημαίνει ποίηση από μαντέμι». Και στην ποιητική του συλλογή, ένα ευαγγέλιο ανατροπής, ξεχωρίζω τους στίχους:

-Εκείνοι που έχουν δύο χιτώνες, ας τους δώσουν και τους δύο.
-Εκείνοι που έχουν κασμάδες, ας ξηλώσουν την άσφαλτο.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν γράφει ποιήματα ηφαιστειώδη, είναι επιχειρηματίας και στο Γκρόζνι των 280.000 κατοίκων αποφάσισε να επεκταθεί αρχής γενομένης μ' ένα σουπερμάρκετ. Τη σακούλα στο μαγαζί «Τσετσενία» την ελέγχει ο Ραζμάν Καντίρωφ και ο εμφύλιος που ξεκίνησε μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος είναι πολύ μακριά.

Οι Τσετσένιοι, γεννημένοι δολοφόνοι, είχαν ζητήσει... ανεξαρτησία από την Ρωσία. Δεν γίνονται αυτά. Το ρωσικό «Ντουμπάι» είναι το Γκρόζνι, απ' εκεί περνάει το δίκτυο του πετρελαίου.

Μην το ξεχάσω. Ιβάν Σαββίδης και Ραζμάν Καντίρωφ πλάκωσαν τα ρακιά κι έγιναν φέσι. Αν δεν γουστάρει κάποιον ο πολύς Καντίρωφ τον καλεί να πλακωθούν στις μπουνιές. Μποξαδόρος ο πρόεδρος της Τσετσενίας. Με το που πέθανε το είδωλό του, ο Μωχάμεντ Άλη έδωσε το όνομα του άλλοτε Κάσιους Κλαίη σε λεωφόρο του Γκρόζνι. Ετοιμάζει και αθλητικό κέντρο πυγμαχίας που θα το λέει «Μωχάμεντ Άλη».

Ο Ιβάν Σαββίδης ξέρει πολύ καλά με ποιον νταραβερίζεται.

Διαβάστε ακόμα:

Το απίθανο παρασκήνιο της σύλληψης του εφοπλιστή!