IN GOD WE TRUST

 

Δεν υπάρχεις χωρίς χρήμα. Τα πάντα όλα στη γη έχουν κίνητρο το χρήμα. Στη ζυγαριά μετριέσαι από το πόσο χρήμα διαθέτεις. Πόσο χρήμα παράγεις. Πόσο χρήμα διακινείς.

Μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα το 1940 και βρήκαν άδειο το ταμείο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είχαμε προλάβει να παραδώσουμε το χρυσάφι μας προς φύλαξη στις ξένες κεντρικές τράπεζες. Κι όταν τελείωσε ο πόλεμος το εθνικό μας χρήμα, δηλαδή το χρυσάφι μας, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Άλλο χρήμα, άλλο νόμισμα. Το πρώτο ευρωπαϊκό νόμισμα εμφανίζεται στη Σουηδία το 1661. Σα σήμερα στις 6 Ιουλίου, το 1785, καθιερώνεται το δολάριο, το επίσημο νόμισμα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Dollar. Και In God We Trust. Από αρχαιοτάτων χρόνων σ' ό,τι νοείται χρήμα, κτήμα, ιδιοκτησία, μπαίνει στο παιχνίδι ο Θεός. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, λένε οι Αμερικανοί και μ' αυτή την ατάκα τυπώνουν το νόμισμά τους. Ε, δεν θα πουν We trust the money. Όχι, αυτό. Δεν είναι φιλοχρήματοι, είναι καλοί χριστιανοί.

Η λέξη δολάριο βγήκε από το τάλερ, όπως και το τάληρο. Τάλερ, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασήμι, λεγόταν το αυστριακό νόμισμα. Παλιά γερμανική λέξη το τάλερ.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ