Ο ΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Δεν υπάρχει κανόνας στο πως θα πλουτίσεις. Δεν υπάρχει συνταγή από το μηδέν, από το σκέτο ζερό που βρίσκεσαι, να φθάσεις να πατάς σε μαγικό χαλί. Και να το πετύχεις στο διάστημα όσο κρατάει μια ανθρώπινη ζωή.

Ζαν Πωλ Γκετί, ο πιο πλούσιος στη γη. Ο πλουσιώτερος, σε επίπεδο προσωπικό, όχι εταιρικό, ιδιώτης στον κόσμο. Πώς τα κατάφερε; Διέθετε δύο πράγματα που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, ίσως και δεύτερης. Όρχεις και μυαλό. Το ένα είναι κρυμμένο στα σκέλια, το άλλο μέσα στο κεφάλι.

Σα σήμερα 10 Ιουλίου, το 1973, απήγαγαν στην Ρώμη τον εγγονό του Γκετί, τον 16χρονο Τζων Πωλ Γκετί και ζητούσαν 17 εκ. δολάρια. Θεώρησε ότι το τσογλάνι έστησε την απαγωγή για να τα πάρει από τον παππού του. Δεν δίνω πεντάρα, είπε ο Αμερικανός μεγαλοβιομήχανος. Έχω πολλά παιδιά και εγγόνια κι αν υποκύψω στους απαγωγείς θα τους θέσω σε κίνδυνο, να αρπάξουν κι άλλο παιδί της οικογένειας. Από την άλλη, αν δώσω λύτρα θα μοιάζει να επιβραβεύω την παρανομία.

Τελικά, τα βρήκαν στο παζάρι με τους απαγωγείς, έδωσε ο παππούς κάτι ψιλά, απελευθερώθηκε ο εγγονός, που στη συνέχεια το 'ριξε στα ναρκωτικά κι είχε κακό τέλος.

Ο πολυεκατομμυριούχος Ζαν Πωλ Γκετί, ο απόλυτα αυτοδημιούργητος και ατελείωτα τσιγκούνης ήταν ένας τύπος απόμακρος, ιδιότροπος, σκυθρωπός, άκαρδος. Θα' λεγες είχε συμπεριφορά Δία της παγκόσμιας οικονομίας. Γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1892, έκανε πέντε γάμους και πέθανε Ιούνιο του 1976.


Διαβάστε ακόμα:

ΚΡΟΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΤΡΥΠΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ