Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΔΗΛΑΤΑΣ...

 

Χάνει τον πόλεμο η Ιαπωνία. Οι μισοί αξιωματικοί δεν αντέχουν τη ντροπή της παράδοσης στον αμερικάνικο στρατό και αυτοκτονούν. Ακόμα μετρούν νεκρούς από τις ατομικές μπόμπες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η υπόθεση παλινόρθωσης της χώρας πέφτει ουσιαστικά στα χέρια των επιχειρηματιών, όχι το κράτος. Ποιο κράτος, ένα σακατεμένο πράμα στο τέλος του πολέμου.

Οι Ιάπωνες, λοιπόν, που είχαν μέσα τους το επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι που έβαλαν πάλι τις μηχανές της γιαπωνέζικης οικονομίας να ξαναδουλέψουν. Ένας απ’ αυτούς, ο Σοϊχίρο Χόντα (φωτό), ο οποίος σα σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, το 1948, έστησε την ομώνυμη εταιρεία, την Honda Motor Co. Ltd. Και έγινε μύθος σ’ όλο τον πλανήτη.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο Χόντα, ήρεμος, πράος, όμως ανήσυχος από πιτσιρίκι όταν πρωτογνώρισε το ποδήλατο από τον ποδηλατατζή πατέρα του. Μετά ήρθε η σειρά της μοτοσυκλέτας…

Γεννημένος έμπορας ο Χόντα άρχισε να πουλάει μοτοσυκλέτες που τις έφτιαχνε ο ίδιος με υλικά από «τραυματισμένες», από κατεστραμμένες μοτοσυκλέτες της περιόδου του πολέμου. Ποδήλατο, μοτοσυκλέτα και στη συνέχεια, αρχές της δεκαετίας '60 η αυτοκινητοβιομηχανία.

Το είπε ο Χόντα, το 1936: "Σκέφτηκα να εφαρμόσω έναν κινητήρα σε ποδήλατα, επειδή δεν ήθελα να ανεβαίνω στα ασφυκτικά γεμάτα τρένα και δεν μπορούσα να πάρω το αυτοκίνητό μου εξαιτίας της έλλειψης βενζίνης."

Το είπε ο Χόντα, το 1950: "Αυτός που βρίσκεται στην κορυφή μιας εταιρίας πρέπει να κάνει αυτό που όλοι οι άλλοι απεχθάνονται να κάνουν. Δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνει συνεχώς, αρκεί μονάχα μια φορά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον ακολουθήσουν οι υφιστάμενοι".

Ο Χόντα γεννήθηκε Νοέμβριο 1906 και πέθανε Αύγουστο 1991. Η εταιρεία Χόντα είναι η πρώτη στον κόσμο στις μοτοσυκλέτες και η 9η στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ