ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΓΚΡΑΝ ΣΟΥΞΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ... ΑΘΩΟΥΣ ΟΛΟΥΣ

 

Χρυσόβουλλο. Τι να 'ναι αυτό; Όλο και κάτι μαθαίνεις στη ζωή. Όταν έσκασε αυτή η ιστορία, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, στα ρεπορτάζ έπαιξε και το χρυσόβουλλο. Η χρυσή βούλα του αυτοκράτορα είναι. Ανά κατά δια είχε γίνει η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κωστάκη Καραμανλή, με τις αλλαξοκωλιές του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου και τότε πολυέπαιξε το... χρυσόβουλλο. Ένα κωλόχαρτο, δηλαδή, που είχε επάνω του τη σφραγίδα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Λέει, λοιπόν, έχω χρυσόβουλλο ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Όρους, του μοναστηριού που εδώ και χίλια χρόνια γνωρίζει το παιχνίδι της συνεξουσίας, της Εκκλησίας με τον βασιλιά, με τον πρωθυπουργό. Αυτό λέει ο ηγούμενος. Αυτή η έκταση είναι δική μου, αυτός ο κάμπος, αυτή η λίμνη, αυτό το βουνό. Επειδή με χρυσόβουλλο το παρεχώρησε στη Μονή ο αυτοκράτωρ.
Γιατί ο αυτοκράτωρ χάριζε ακίνητη περιουσία στους καλόγερους; Μην το λησμονήσω. Ο αυτοκράτωρ δεν παραχωρούσε στους μοναχούς μονάχα χωράφια, αλλά και το δικαίωμα να εισπράττουν τους φόρους από τους μαλάκες τους πιστούς. Δεν λέμε ανέκδοτα, ούτε γράφουμε σενάρια θρησκευτικής φαντασίας. Λέμε γεγονότα. Ότι οι ιερομόναχοι λειτουργούσαν και ως φορατζήδες.

Πονηρός ο αυτοκράτωρ. Γιατί να φτιάξω υπουργείο εφορίας και να πληρώνω εφοριακούς να τα αρπάνε από τους χωριάτες; Τη δουλειά θα την κάνουν οι άνθρωποι του Θεού στους οποίους πιο εύκολα θα πληρώνουν τους φόρους οι χριστιανοί. Και από την πλευρά τους οι καλόγεροι είχαν την ηθική υποχρέωση να προσεύχονται για την ευτυχία και την μακροημέρευση του ηγεμόνα. Ε, πως! Να δίνει ο άλλος χρυσόβουλλα και ο ρασοφόρος να μη ζητάει ρουσφέτι από τον Θεό για λογαριασμό του αυτοκράτορα.

Τελικά, η Λίμνη Βιστωνίδας και η έκταση για την οποία έγινε ντόρος σε ποιον ανήκει, στο δημόσιο ή,τη Μονή Βατοπεδίου; Στη Μονή ασφαλώς, εκτός κι αν δεν ισχύει το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Επί της ουσίας. Και η ουσία είναι πως λειτουργεί το κράτος στην Ελλάδα μας. Μετά από πολλά, στις 22 Οκτωβρίου σα σήμερα, το 2008, μετά από ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, σχηματίστηκε Εξεταστική Επιτροπή με σκοπό τη διερεύνηση " του.... συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου" και την αναζήτηση τυχόν....πολιτικών ευθυνών. Η Επιτροπή μετά από 47 συνεδριάσεις και συνολικό χρόνο εργασιών 250 ώρες και πρακτικά 13.000 σελίδων και μετά από εξέταση 122 μαρτύρων, έκανε πάσα σε μια Νο 2 Εξεταστική Επιτροπή το 2010, πάλι με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής μετά από πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Για την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου συνεστήθη και Νο 3 Εξεταστική Επιτροπή και Προανακριτική, το 2011. Στην υπόθεση μπερδεύεται κόσμος και κοσμάκης, άσε τις offshore εταιρείες με έδρα στην Κύπρο που ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου. Τελικά, η περιβόητη υπόθεση έκλεισε το Μαρτίο του 2017 και όλοι οι κατηγορούμενοι από τον ηγούμενο Εφραίμ μέχρι τον τελευταίο, αθωώθηκαν.


Διαβάστε ακόμα:

''ΡΩΣΙΚΟ'', ''ΓΑΛΛΙΚΟ'', ''ΑΓΓΛΙΚΟ'' ΤΑ... ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ