Ο ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

 

Το 1744 έγινε στην Αγγλία η πρώτη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s. Αυτό το γεγονός αρκεί, αν ήθελε κανείς να συγκρίνει Ελλάδα και Αγγλία, τις δυο χώρες, τις δυο κοινωνίες. Τι ήταν η Ελλάδα μας, οι Έλληνες στα μέσα του 18ου αιώνα; Ουσιαστικά δεν υπήρχαμε, με τον Ασιάτη κατακτητή είχαμε σταματήσει να παρακολουθούμε το σήμερα όπως εξελισσόταν έξω από τα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το 1744, λοιπόν, στο Λονδίνο, σα σήμερα 11 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη στο σύγχρονο κόσμο εκποίηση αντικειμένων αξίας και πλέον- εκτός άλλων- η κάθε σχετική συνεδρία του ιστορικού οίκου δημοπρασιών αποτελούσε κοσμικό γεγονός. Σπάνια αντικείμενα, όχι μόνο προσωπικά, άλλαζαν χέρια. Πράγματα που κάποτε ανήκαν σε βασιλιάδες, αριστοκράτες, καλλιτέχνες, έβγαιναν στο σφυρί σε μια διαδικασία τελετουργική.

Η πρώτη έκδοση της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας, ένας άγνωστος πίνακας μεγάλου ζωγράφου, το βιβλίο που διάβαζε στην εξορία ο Ναπολέων, αυγά Faberge, έργα τέχνης που είχαν αρπάξει ναζιστές από κατακτημένες χώρες, διαστημικές κάψουλες με απολιθώματα δεινόσαυρου κ.α., όλα για τους μανιώδεις και σνομπ συλλέκτες.

Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έχει καταγράψει πλειστηριασμό στην Βαβυλώνα, που θεωρείται ο πρώτος στην ανθρώπινη Ιστορία. Συνέβη το 500 και αφορούσε πώληση ανθρώπων, όχι πραγμάτων, συγκεκριμένα γυναικών που ήταν προς διάθεση γάμου. Στη δημοπρασία ''κτυπούσαν'' εκείνοι που έψαχναν σύζυγο. Επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο ίδιος ο Μάρκος Αυρήλιος (121-180 μ.Χ.) έβγαλε σε πλειστηριασμό οικογενειακά κειμήλια και έπιπλα για τα ρευστοποιήσει. Ο Άγγλος βασιλιάς Ερίκος Ζ (1457-1509) αποφάσισε να μη γίνεται καμιά δημοπρασία χωρίς κρατική άδεια.

Ο οίκος Sotheby’s το 1958 άνοιξε γραφείο στη Νέα Υόρκη, το πρώτο στο εξωτερικό, όπου ήδη λειτουργούν 120 γραφεία του σε 38 χώρες. Το 1766, δηλαδή 22 χρόνια αργότερα, απέκτησε ανταγωνιστή, τον οίκο Christie’s, o οποίος το 1998 εξαγοράστηκε από τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινώ (1952), σύζυγο από το 2007 της Μεξικάνας χολυγουντιανής ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ (1966).

Όπου υπάρχει χρήμα, δεν λείπει η κομπίνα. Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ που δεν παίζει τις κούκλες και δεν κλείνει αυτιά σε καταγγελίες, αλλά απίθανο να μην κάνει σχετική έρευνα, τι διαπίστωσε; Οι δυο οίκοι που κατέχουν το 90% της παγκόσμιας αγοράς στους πλειστηριασμούς έκαναν σικέ παιχνίδι. Είχαν μυστικά ανοικτή γραμμή και αφού αντάλλαζαν πληροφορίες ανέβαζαν τις τιμές. Τους τσάκωσαν τα αμερικανάκια του υπουργείου, οι του Sotheby’s και του Christie’s ομολόγησαν το αβαβά και πλήρωσαν τα άντερα τους σε πρόστιμο.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ… ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ;