Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

 

Για την εξέδρα μεταγραφές σημαίνει ποιοι παικταράδες έρχονται στην ομαδάρα. Αυτή είναι η ψυχολογία του όχλου. Έτσι γεννήθηκε ο άνθρωπος, έτσι συμπεριφέρεται κοινωνικά, μαζικά, ως μάζα, ως λαός, ως όχλος, ως πολτός, ως κοινό. Όπως θέλει ο καθένας το λέει.

Οι μεταγραφές, όμως, δεν είναι μόνο ποιοι έρχονται, αλλά και ποιοι φεύγουν. Κυρίως οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών έχουν άμεση σχέση με χρήμα. Χρήμα δίνει μια ΠΑΕ για να πάρει, χρήμα παίρνει για να παραχωρήσει ποδοσφαιριστή. Πράξη οικονομική είναι ακόμα και η απόφαση να ελευθερώσει παίκτη με συμβόλαιο. Η ΠΑΕ έχασε χρήματα. Ακόμα κι αν κάνει συμβόλαιο με παίκτη που τον πήρε τζάμπα. Κι αυτός έχει ένα άλφα κόστος, διότι αρχίζει να τον πληρώνει.

Η ΠΑΕ είναι εξ ορισμού εμπορική επιχείρηση. Επειδή και εμπορεύεται το προϊόν της, το ποδοσφαιρικό θέαμα που παράγει, και επειδή είναι αναγκασμένη έτσι ή αλλοιώς να ανανεώνει το ρόστερ της. Κλείνουμε τα αυτιά στους Μαρινάκηδες του χθες και του σήμερα οι οποίοι στο ποδόσφαιρο αυτοχαρακτηρίζονται… ηγέτες και συνεχίζουν να παριστάνουν τον ευεργέτη και τον φίλαθλο στην ομάδα, ενώ λειτουργούν επιχειρηματικά. Και δεν γίνεται διαφορετικά, δηλαδή.

Ο μεγαλομέτοχος, το κάθε αφεντικό σε ΠΑΕ, αγοράζει και πουλάει παίκτες. Αυτή είναι η δουλειά του. Και να αξιοποιεί την εμπορικότητα του σήματος της ομάδας εξασφαλίζοντας χορηγούς, έσοδα επίσης από διαφημίσεις, από τηλεοπτικά δικαιώματα κ.α.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός επί Μαρινάκη στην Ελλάδα είναι η περισσότερο πετυχημένη ποδοσφαιρική επιχείρηση. Μακράν! Όλες οι άλλες ΠΑΕ- εννοείται ότι η σύγκριση γίνεται μόνο με τις ανταγωνίστριες του Ολυμπιακού-  είναι πολύ πολύ πίσω, σε επίπεδο εσόδων. Ειδικά στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών η ΠΑΕ του Μαρινάκη- κι αυτό είναι προσωπική του επιτυχία- δεν παίζεται.

Ποντένσε 20, Ρέτσος 18, Μιλόγιεβιτς 15, Τσιμίκας 13 (φώτο), Ιντέγε 12, Μασουάκου 7, Πουλιδο 6,5, Γκιγιέρμε 6. Εκατομμύρια είναι αυτά στο ταμείο της ΠΑΕ Ολυμιακός από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Η λίστα είναι μεγάλη, ακολουθούν κι άλλα ονόματα με μικρότερα ποσά. Το μυστικό είναι να αγοράζει η ΠΑΕ με πέντε φράγκα έναν παίκτη, να παίζει αυτός, και να μεταπωλείται με δέκα φράγκα.

Με εξαίρεση τον Πρίγιοβιτς που έφερε μια δεκαρού στον ΠΑΟΚ, οι πλέον ακριβές πωλήσεις της ΠΑΕ του Ιβάν Σαββίδη είναι ψίχουλα. Κουλούρης 3,5, Ροντρίγκες 3,5, Λημνιός 3,3, Πέλκας 1,6. Ακολουθούν άλλες παραχωρήσεις παικτών με φραγκοδίφραγκα.

Οι πιο ακριβές πωλήσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι του Μπάρκα 5 και Βράνιες 3,5. Της ΠΑΕ Παναθηναϊκός του Μπεργκ και του Βλαχοδήμου από 3.3 στην άδεια τσέπη της ανώνυμης εταιρείας.  

Διαβαστε ακομα:

TO BIG BROTHER ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ