ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ...

 
Από τον Φωστήρα
 
Μετά το σχέδιο «Δήμητρα» με το κλείσιμο των τραπεζών και το τύπωμα του νέου νομίσματος στα χαρτιά του Εθνικού Λαχείου, ο «Γιάνης» έκανε ρελάνς και μας παρουσίασε το «όραμα» του για τον «αυτοδιαχειριζόμενο σοσιαλισμό». Υπήρξε, λέει, το μοντέλο που ακολούθησε η Γιουγκοσλαβία μέχρι το 1970. Όπου θα ισχύει το «ένας εργαζόμενος, μία μετοχή, μία ψήφος». Και θα γίνει, λέει, με μία «αλλαγή στο εταιρικό δίκαιο, πολύ απλή». Όπου «οι μετοχές στις επιχειρήσεις θα είναι όπως οι φοιτητικές ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο». «Δεν πληρώνεις, δεν την αγοράζεις, δεν μπορείς να την πουλήσεις, δεν μπορείς να την νοικιάσεις. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις». 
«Φανταστείτε οι μετοχές να ήταν έτσι». «Και να δίναν μία ψήφο, σε όλους τους εργαζόμενους μίας επιχείρησης, είτε είναι ο πάνω πάνω, είτε είναι ο κλητήρας». «Αυτό σημαίνει ότι η συνέλευση των μετόχων θα αποτελείται από όλους τους εργαζόμενους» «Τεχνικά, νομικά, άμα το δείτε είναι πάρα πολύ απλό». «Αλλάζεις το εταιρικό δίκαιο».
Και τι θα γίνει; «Καταργούνται  τα χρηματιστήρια. Καταργείται η αγορά χρήματος. Καταργείται η αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει αφεντικό και προλετάριος». Και άλλα τέτοια πολλά.
Όχι, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Είναι mot à mot λόγια του ίδιου του Βαρουφάκη. Και ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία διάθεση να κάνω πλάκα ή να ειρωνευτώ. Το πράγμα είναι πολύ σοβαρό. Είναι φανερό πια ότι η «αντισυστημική ψήφος» θα έχει ολοένα και μεγαλύτερη πέραση. Και στην Ελλάδα και σε όλες τις Δυτικές Δημοκρατίες, όπου το «σύστημα», αυτό δηλαδή που έζησε μεταπολεμικά και για 80 χρόνια η Δύση, δεν μπορεί να αντέξει στις εξελίξεις. Και καταρρέει. 
Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητες ασύλληπτες, ακόμα και γι’ αυτούς που προσπαθούν να τις ελέγξουν. Και το μείγμα είναι εκρηκτικό. Από τη μία η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει άχρηστες και θα καταργήσει εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα να αντικαταστήσει όλο το εργατικό δυναμικό της με λογισμικά και μηχανήματα. Περισσότερο όμως και από το οικονομικό, σκέφτεται το κοινωνικό κόστος. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνεργοι;
 
Από την άλλη ο υπερπληθυσμός θα ξεπεράσει σε μία γενιά τα 10.000.000.000 και θα πλημμυρίσει τον πλανήτη με φτώχια και πληθωρισμό. Η γερασμένη Δύση δεν θα μπορεί να βρει δουλειές για τα «περήφανα της νιάτα» και συντάξεις για τα «τιμημένα της γηρατειά». (πασοκική ορολογία της δεκαετίας του 80.) Και ήδη από καιρό, όλα της τα χαμαλίκια τα έχει φορτώσει σε ασιάτες και αφρικάνους.
Το «προλεταριάτο» του 21ου αιώνα δεν θα είναι οι στρατιές των εργαζόμενων. Θα είναι οι στρατιές των ανέργων. Και για το θέμα αυτό δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη αλλά ούτε και παράγραφος στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ του 18ου αιώνα.
   
Γι’ αυτό και βρίσκει γήπεδο ο Βαρουφάκης να μιλάει σήμερα για «αυτοδιαχειριζόμενο σοσιαλισμό» γιουγκοσλαβικού τύπου της δεκαετίας του '60. Του 1960. Ή ο Σύριζα για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Τη βενζίνη στη φωτιά του πληθωρισμού δηλαδή, που έριξε η πρώτη πασοκάρα στην ελληνική οικονομία πριν σαράντα χρόνια.
 
Οράματα βερεσέ. Ματζούνια, βότανα και άλλα μαγικά. Αν διαφωνείς με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για εκείνη. Σωστά. Έλα όμως που η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη.
Στη φώτο,ο Βαρουφακης στα γυρίσματα του σήκουελ Ο ξένοιαστος καβαλάρης
Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΤΗ Ν ΑΡΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ