Η ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ

 

Δεν έχει θέση εξέχουσα στο πάνθεον των μεγάλων επαναστατών εκείνος που ερωτικά είναι νερόβραστος. Άγραφος νόμος. Όλοι σχεδόν οι μπροστάρηδες των κοινωνικών αγώνων υπήρξαν φλογεροί εραστές. Γνωστό είναι και το μότο στο θρυλικό ξεσηκωμό του Μάη '68 στο Παρίσι. ''Επαναστατώ για να ερωτευθώ, ερωτεύομαι για να επαναστατήσω''.

Η ιστορία είναι αληθινή και υπάρχει γραμμένη με λεπτομέρειες στα κιτάπια των μυστικών υπηρεσιών. Εμείς θα τη θυμηθούμε σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, με αφορμή τη γέννηση σα σήμερα, 13 Αυγούστου το 1926, του Φιντέλε Κάστρο.

Ξεκινάμε. Φεβρουάριος 1959, λιμάνι της Αβάνας, λίγο μετά τη νίκη του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Οι αντάρτες του Κουβανού ηγέτη, μέσα και ο θρυλικός Αργεντινός Τσε Γκεβάρα, έχουν ανατρέψει τον δικτάτορα Μπατίστα. Ένα σκάφος κάποιου Χάινριχ Λώρεντς είναι αγκυροβολημένο.

«Ποιοι είστε εσείς;» ρωτάνε τα παλληκάρια του Φιντέλ. Ο ιδιοκτήτης του κότερου προσκάλεσε σε γεύμα τον αρχηγό τους. Μία γκομενάρα 19χρονη, η Μαρίτα Λώρεντς, κόρη του κυβερνήτη, τη βγαίνει από αριστερά στους επαναστάτες: «Δεν περνάει κανένας, αν δεν ξεφορτωθείτε τα όπλα σας». Έτσι κι έγινε.

Στο τραπέζι του φαγητού ο Κάστρο πασάρει στο μανούλι ένα «ραβασάκι». Είπαμε, να μη ξοδευτούμε σε λεπτομέρειες. Ο πατέρας δεν άφησε την κόρη του να γίνει ιδιαιτέρα γραμματέας του Φιντέλ Κάστρο διότι έπρεπε να τελειώσει τις σπουδές της. Για να μη χάσει επαφή με την Μαρίτα (στη φωτό με τον Φιντέλ Κάστρο) ο Κουβανός έκανε... σύμβουλό του τον πατέρα της.

Η πρώτη τους συνάντηση, Φιντέλ και Μαρίτας, έγινε σε ξενοδοχείο της Αβάνας όταν μετά από τρεις εβδομάδες επέστρεψε το κορίτσι από τη Νέα Υόρκη. Η ερωτική τους σχέση εξελίσσεται σε θυελλώδη. Έρωτας παράνομος και παράφορος. Η Μαρίτα είναι έγκυος και σαλτάρει όταν τσακώνει επιστολές λατρείας προς τον Κάστρο από την χολυγουντιανή σταρ Άβα Γκάρντνερ. Και φυσικά τις κάνει κομματάκια.

Εμφανίζεται στην Αβάνα η Άβα Γκάρντνερ και οι δύο γυναίκες μαλλιοτραβιούνται. Το επόμενο επεισόδιο είναι φρικτό για την θερμόαιμη, ζηλιάρα και απαιτητική Μαρίτα. Δεξιά, «αντιεπαναστατικά στοιχεία» μπουκάρουν στη σουίτα του Hilton και την κάνουν μπαούλο. Γέμισε αίμα το πάτωμα, χάθηκε το παιδί στην κοιλιά της.

Η Μαρίτα ορκίζεται εκδίκηση. Με τα ερωτικά γράμματα του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο και το δακτυλίδι των αρραβώνων τους εξαφανίζεται. Όταν επέστρεψε στην Κούβα ήταν ήδη πράκτωρ της CIA και με αποστολή να δηλητηριάσει τον άντρα της ζωής της. Δεν είχε τα άντερα να το κάνει, όμως. Του τα ξέρασε όλα μετανοιωμένη.
Νέος κύκλος στην περιπετειώδη σχέση Φιντέλ και Μαρίτας. Ο πόθος τους λοιώνει κάθε εμπόδιο μεταξύ τους. Όπως γράφει στην αυτοβιογραφία της η Μαρίτα Λώρεντς, κάθε φορά που παραδίνονταν γυμνή στον Κάστρο ταξίδευε πρώτη θέση για τον Παράδεισο.

Τελικά, δεν ήταν γραφτό να ζήσουν μαζί οι δύο εραστές. Η Μαρίτα στη συνέχεια έγινε ερωμένη του πιο μεγάλου εχθρού του Κάστρο, του προέδρου της Βενεζουέλας Μάρκος Περέζ Χιμένες.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς να περιμένει το όσκαρ μητέρας