ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΤΙ-ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Τα τελευταία χρόνια τον τόνο στο Άγιον Όρος τον έδινε η Μονή Βατοπεδίου που πάντα είχε μια υπεροχή σ' όλα τα επίπεδα απ' τα άλλα μοναστήρια. Ασφαλώς και ο τρόπος που πολιτευόταν το Βατοπέδι ενοχλούσε τους αγιορίτες μοναχούς.

Για να είμαστε δίκαιοι ο “διασυρμός” της Μονής Βατοπεδίου δεν οφείλεται στους Βατοπεδινούς, οι οποίοι στο φινάλε δεν έκαναν τίποτα περισσότερο απ' αυτό που έκαναν εδώ και 10.000 χρόνια. Το μοναστήρι την πάτησε από την “απειρία” των υπουργών του Καραμανλή.

Ο Σαμαράς πήγε στον Άγιον Όρος αφού προηγουμένως φρόντισε να μη χρεωθεί καμμία σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου. Οι επαφές του, μάλιστα, ήταν με το παπαδαριό των μοναστηριών που έχουν διαχωρίσει τα τσανάκια τους με Εφραίμ, Αρσένιο και σία.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε μια φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Ο πρώην ηγούμενος της Σταυρονικήτα Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος μετά τη μεταπολίτευση έκανε ντου στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και υπερασπιζόταν το πνεύμα ελευθερίας της ορθοδοξίας. Σε αντιπαράθεση με τους αναρχικούς, κομουνιστές και λοιπούς αντισυμβατικούς.

Ήταν η εποχή που κτίσθηκε η σχέση του Γοντικάκη με τον κομουνιστή Κωστή Μοσχώβ, τον ελληνιστή Κώστα Ζουράρι, τον αριστερό Διονύσιο Σαββόπουλο. Το ρεύμα των νεορθόδοξων.

Η “αντιπολίτευση” της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος καταγγέλει, στο ψιθυριστό βέβαια, τον διαπλεκόμενο Εφραίμ, που ανεχόταν την παρουσία των μπράβων, των πιστολάδων όταν εμφανίστηκαν ο Πούτιν και ο πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος. Και γενικά τα νταραβέρια των Βατοπεδινών με πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Διαβάστε ακόμα:

Η κρυφή και ανεξήγητη γοητεία του Δράκου