ΝΟΜΠΕΛ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

 

Τα ζώα βλέπουν όνειρα; Δεν μ’ ενδιαφέρει. Και θεωρώ γελοίο, όχι απλά περιττό, να μάθω αν πράγματι τα ζώα, όπως οι άνθρωποι ονειρεύονται στον ύπνο τους.

Για να κοιμούνται τα ζώα είναι σίγουρο ότι βλέπουν όνειρα. Να!, κι αν δεν βλέπουν. Δεν θα το ρίξω στις έρευνες και στα πειράματα όπως κάνουν διάφοροι τρελοεπιστήμονες για να ανακαλύψουν κι αυτό.

Αναρωτιέμαι ποιο είναι το ενδιαφέρον, ποιο το όφελος, αν τα σκυλιά και οι γάτες, τα λιοντάρια και τα ποντίκια, τα ψάρια και τα πουλιά βλέπουν όνειρα και εφιάλτες. Ποια, δηλαδή, είναι η χρησιμότητα του πράγματος.

Είχε υποστηρίξει ο Αριστοτέλης ότι και τα ζώα ονειρεύονται. Τελειώσαμε. Όχι, δεν τελειώσαμε. Πώς τελειώσαμε; Είναι μια δουλειά κι αυτή. Έχουμε επιστημονικό καθήκον να το μελετήσουμε το πράμα. Και πλακώνουν οι μανιακοί επιστήμονες τα καλώδια σε αρουραίους και ιππόκαμπους για να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις των νευρώνων τους.

Μια νευρολόγος κτηνίατρος το βρήκε. Ότι στη διάρκεια του ύπνου της η γάτα κινείται σα να κυνηγάει ποντίκια. Έλα, ρε! Να της δώσουν το Νόμπελ σεναρίου ξενόγλωσσης ταινίας.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν είναι σηκωμένος ο ιστός της σημαίας