ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ

 

Μια φορά κι ένα καιρό, θα το πω σαν παραμυθάκι για μικρά παιδιά, αν και πρόκειται για στόρυ αληθινό και πρόσφατο. Ούτε εκατό χρόνια δεν έχουν περάσει από τότε που πέθανε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο άγιος Νεκτάριος.

Λέμε άγιος, όμως δεν ξέρουμε, ούτε και πρόκειται να μάθουμε ποτέ αν ο Θεός τον αναγνωρίζει σαν τέτοιο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τον Αναστάσιο Κεφαλά, που γεννήθηκε πρώτη Οκτωβρίου σα σήμερα, το 1846, σε κάποιο χωριό της Ανατολικής Θράκης, από φτωχική οικογένεια και πέθανε το 1920, τον αγιοποίησε ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας και πολλοί έπεσαν να τον φάνε! Τον Αθηναγόρα να φάνε.

Ότι δεν άξιζε να δώσει φανέλα αγίου στον Νεκτάριο που είχε αράξει από 52 χρονών στην Αίγινα. Ότι ο Αθηναγόρας τον έκανε άγιο για να αρπάξει τα λεφτά του μοναστηριού που είχε φτιάξει στο νησί ο πεθαμένος εδώ και 40 χρόνια. Βέβαια. Δεν τον έκανε ο πατριάρχης αμέσως άγιο, αλλά τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

Πιθανόν ο πατριάρχης να... μελετούσε αν ήταν σωστές οι κατά καιρούς καταγγελίες, όχι μονάχα μια και δυο, σε βάρος του Νεκτάριου. Κατ' αρχήν, ο λεγάμενος είχε φτιάξει γυναικείο μοναστήρι και μια μάνα τον κατηγόρησε για ανήθικη συμπεριφορά. Υπ' όψιν ότι το μοναστήρι λειτουργούσε “παράνομα”, χωρίς την άδεια του μητροπολίτη Αθηνών.

Έτοιμος ήταν να γίνει πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Νεκτάριος αλλά κι εκεί τον συκοφάντησαν άλλοι παπάδες και τον σούταρε πριν πεθάνει ο πατριάρχης Αλεξανδρείας. Περίεργο.
Ο ίδιος ο Νεκτάριος να πιστεύει στη Δικαιοσύνη του Θεού από τη μία και από την άλλη να δικαιώνονται οι άλλοι ρασοφόροι που τον ρουφιάνευαν, για να του φάνε την “πελατεία” των πιστών.

Έκανε και θαύματα ο Νεκτάριος, αν δεν έκανε δεν θα γινόταν άγιος από τον Αθηναγόρα, ο οποίος με φιρμάνι του αποφάσισε όσοι λέγονται Νεκτάριος και Νεκταρία να γιορτάζουν όχι πλέον στις 11 Ιουλίου, αλλά στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα του θανάτου του αγίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από καρκίνο του προστάτη.

Ο Νεκτάριος θεράπευσε στην Αίγινα ένα τρελαμένο αγόρι. Θαυματοποιός, είπαν οι νησιώτες, και ατάκα τον παρακάλεσαν να ζητήσει από τον Θεό να βρέξει. Ήταν τρία χρόνια άβρεχο το νησί. Το είπε στον μεγαλοδύναμο ο Νεκτάριος και την ίδια μέρα ο ουρανός κατούρησε.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δικαστές πολέμου έγιναν και εγκληματίες πολέμου