ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

 

Οι Έλληνες ίσως να είμαστε οι μόνοι που δεν αισθανόμαστε τον χιονιά, αλλά τον... πληροφορούμαστε. Ακούμε, για παράδειγμα, ότι έκλεισαν τα σχολεία κι είμαστε σίγουροι ότι αν δεν έχουμε κατάληψη, έχουμε χιόνι.

Ακούμε πάλι ότι δεκαπλασιάστηκε η κίνηση στο ΚΑΤ. Κι ο νους μας πάει αυτόματα σ’ ένα τραγούδι των παιδικών μας χρόνων: “Χιόνι έπεσε πολύ, κρύο κάνει στην αυλή». Επειδή, όμως, κοκκινίζει η μύτη μας και τρέχουμε στο σπίτι μας, μπάμ και τρώμε τα μούτρα μας στο πρώτο πεζοδρόμιο. Ένα μικρό καταγματάκι είναι, θα περάσει, μας καθησυχάζει ο ορθοπεδικός υπηρεσίας και πιάνει το επόμενο σπασμένο πόδι.

Τις μέρες του χιονιά όλοι δίνουμε εξετάσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, λένε οι Αρχές. Ωστόσο, ορισμένοι δίνουν ρεσιτάλ... αντικοινωνικότητας. Ουδείς καθαρίζει το πεζοδρόμιο του σπιτιού του από τα χιόνια, παρ’ ότι είναι υποχρεωμένος. Το εκπληκτικό είναι ότι και ουδείς τολμάει να τους καταγγέλλει, διότι πάντα τα πυρά όλων είναι μονίμως στραμμένα στους συνήθεις υπόπτους, την κυβέρνηση και τον δήμαρχο, αυτοί φταίνε για πολλά, όχι η τεμπελιά του γείτονα.

Πολλοί νοιώθουν επιτακτική την ανάγκη να απολαύσουν το χιόνι στα περίχωρα. Τι βίτσιο κι αυτό. Το αυτοκίνητο, όμως, που παρέμενε επί μήνες ακινητοποιημένο στο γκαράζ, διαφωνεί. Στην πρώτη ανηφόρα θα μείνει από μπαταρία κι αν ξεπεράσει το πρόβλημα θα μείνει λίγο πιο πάνω από αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κάτι ανάλογο έγινε το πρωί της Τετάρτης στο 99ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας, όπου έκλεισε ο δρόμος επί δύο ώρες από πολλά αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν επειδή δεν είχαν εφοδιαστεί με αλυσίδες.

Ελληνικό κι αυτό που συνέβη στην εθνική Τρίπολης- Καλαμάτας, κοντά στα Παραδείσια, όπου παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών, βαρέα οχήματα πέρασαν από τα μπλόκα με συνεπεια να κολλήσουν και μαζυ με αυτά να αποκλειστούν δεκάδες οδηγοί.

Οι απανταχού δήμαρχοι είναι στα ντουζένια τους. Θεωρούν ότι η επανεκλογή τους κρίνεται από τις ποσότητες αλατιού που θα σκορπίσουν στους δρόμους. Οι αρχές είναι σε ετοιμότητα, για να βοηθήσουν και όσους, παρά τις προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία, ξεκίνησαν με το ιστιοπλοϊκό η, πήραν τα βουνά για ορειβασία. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει για την σωτηρία τους.

Ο φορολογούμενος θα πληρώσει επίσης και τις αποζημιώσεις των αγροτών που έπαθαν ζημιά από τα χιόνια. Όπου να ’ναι αρχίζει το έργο των γεωπόνων. Εδώ να δεις παζάρια για το ποσοστό των ζημιών. Ευτυχώς για τους πληγέντες είμαστε στη δίνη των εκλογών. Ας ετοιμαστούν για το κλασικό πια σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Έστω και σαν υπόσχεση μόνο...

Διαβάστε ακόμα:

Ο Χριστός έκανε φτερά από τη φάτνη της Ομόνοιας