Ο ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

 

Νησί με πολλά βουνά. Μεγάλο νησί που βλέπεις θάλασσα αλλά και “σηκωμένα” δάση με έλατα, βουνοπλαγιές, μαύρες. Πετρώματα ασβεστολιθικά και φαινόμενα “καυστικά”, διαβρώσεις του εδάφους που ανοίγουν σπήλαια, βάραθρα. Και η θάλασσα κάποιες φορές αντιδρά “κεφαλονίτικα”. Είναι το μόνο νησί η Κεφαλονιά απ' όλα του Ιουνίου με τέτοια γεωλογικά φαινόμενα και βέβαια τις καταβόθρες.

Ο πολύς κόσμος γνωρίζει, σίγουρα κάτι έχει ακούσει, για τους φοβερούς σεισμούς των 6,4 και 6,8 ρίχτερ τον Αύγουστο του 1953 στο “νησί της παραξενιάς”, όπως χαρακτηρίζεται η Κεφαλονιά, με τους... παράξενους ανθρώπους που ξεφυτρώνει Τα τεκτονικά ρήγματα, λένε, επηρεάζουν τον εγκέφαλο, γι αυτό ο Κεφαλονίτης είναι αγύριστο κεφάλι.

Πίσω 150 χρόνια. Ξημερώματα, γύρω στις 4, σα σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου, το 1867, ένας σεισμός, που μεταχρονολογικά μετρήθηκε σε 7,2 ρίχτερ, κούνησε το μεγάλο νησί. Για δύομισυ μήνες συνεχίστηκαν οι δονήσεις, ελαφρότερες. Δώδεκα χωριά ισοπεδώθηκαν, μονάχα δυο σπίτια κρατήθηκαν όρθια στο Ληξούρι, που ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Σκοτώθηκαν 224 άνθρωποι, καταστράφηκαν 2.612 σπίτια και 2.946 ακόμα έπαθαν ζημιές.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες. Οι περιγραφές των κατοίκων για τη γη που σχίζεται, για τις κατολισθήσεις, για το τσουνάμι στη θάλασσα. Ήταν επόμενο πολλοί Κεφαλονίτες να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να μεταναστεύσουν. Σημειώνω ότι οι Κεφαλονίτες της Αμερικής, της Αυστραλίας έστειλαν βοήθεια για να συνδράμουν τα θύματα του σεισμού του 1867.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν είχε 38 βαθμούς τον Γενάρη στην Αθήνα!