Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, κι αυτό έπρεπε να έχει σημάνει ήδη συναγερμό στις αρχές, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό και προσδιορισμένο από τις έρευνες ότι το 24,4% των περιστατικών αυτών γίνεται μέσα στις σχολικές αίθουσες, ενώ το 21,84 στο πάρκο ή στη γειτονιά του. Δηλαδή δίπλα στην πόρτα μας.

Ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι καθημερινότητα και η ελληνική κοινωνία διερωτάται ακόμη τι έφταιξε για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Όλοι ξέρουμε, αλλά αγνοούμε το ποιος ακριβώς. Γνωρίζουμε το σενάριο, όχι όμως και όλους τους πρωταγωνιστές.

Η έρευνα που έκανε η Οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως προς τις μορφές που λαμβάνει ο σχολικός εκφοβισμός, αποκάλυψε ότι η συνηθέστερη μορφή του είναι η χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων (60,69%), ακολουθούν τα σπρωξίματα/χτυπήματα (45,39%), ενώ έπονται τα πειράγματα λόγω της εξωτερικής εμφάνισης με ποσοστό 36,3%.
Αυτή είναι καταγεγραμμένη πραγματικότητα που παραδόξως δείχνουν να αγνοούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι σύλλογοι γονέων.

Ένα μόνο φαίνεται να μας ενδιαφέρει. Να βρούμε έναν φταίχτη να τον ονομάσουμε ένοχο και να τον στείλουμε στη φυλακή. Με τον τρόπο αυτό, θα είμαστε σίγουροι ότι κάναμε το καθήκον μας. Από εκεί και πέρα τίποτε. Ούτε πρόληψη ούτε ενημέρωση. Έτσι συνέβη στην περίπτωση ενός άλλου Βαγγέλη, του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι το 2006, στη Βέροια. Ο νεαρός εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και έπειτα από μήνες αναζήτησης αποκαλύφθηκε ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχα πέντε παιδιά για το αδίκημα της μη σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού. Ενας από την παρέα δήλωσε ότι από το ίδιο το βράδυ της εξαφάνισης είχαν κρύψει τον Άλεξ σε ένα εγκαταλελειμένο κτίριο. Αλλά η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ. Εξ όσων γνωρίζω η ανθρώπινη αυτή τραγωδία δεν έχει διδάξει τίποτε και σε κανέναν.

Τραγική όμως και η περίπτωση του 19χρονου Δημήτρη Πατμανίδη, που αυτοπυροβολήθηκε τον Απρίλιο του 2009 στην περιοχή Ρέντη. Προηγουμένως είχε μπεί στην τάξη με όπλο και άνοιξε πυρ τραυματίζοντας έναν 18χρονο συμμαθητή του. Ο 19χρονος είχε πέσει πολλές φορές θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Για ορισμένους συμμαθητές του ήταν ο «Ρώσος», ο «ξένος», ο «Ρωσοπόντιος».

Επιμύθιο. Η σχολική κωλοπαιδαρία έχει ισχυρούς προστάτες που δεν είναι άλλοι από τους αδιάφορους εκπαιδευτικούς και γονείς και τις διαπιστώσεις του τύπου «...παιδια είναι, θα σφάξουν και κανένα συνομήλικο».

Διαβάστε ακόμα:

Ούτε ένας φυλακή για bullying