ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΗΜΕΝΟΣ

 

Στην Αμερική υπάρχει ο σύλλογος των ΑΘΩΩΝ αποφυλακισθέντων θανατοποινιτών. Μέλη είναι άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα με τη ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή, της εκτέλεσης, και τελικά απελευθερώνονται μετά από 10, 20 και 30 χρόνια, διότι τελικά αποδείχθηκε η αθωότητα τους.

Έχει παραγίνει στις ΗΠΑ αυτή η ιστορία. Μέχρι που φθάνεις να υποψιαστείς ότι η δουλειά βρωμάει. Επειδή δεν είναι ένας, ούτε δύο αυτοί που απαλλάσσονται μετά από... δεκαετίες!

Πρόσφατη είναι η περίπτωση του Άντονυ Ραίη Χήντον, 58χρονου νέγρου που βγήκε από τις φυλακές θανατοποινιτών της Αλαμπάμα. Είχε επάνω του δύο δολοφονίες υπαλλήλων φαστφουντάδικου που δέχθηκε ένοπλη ληστεία, πριν από 30 χρόνια.

Ο Χήντον υποστήριζε ότι δεν είχε καμμία ανάμιξη στη ληστεία, μάλιστα ότι βρισκόταν στην εργασία του 25 χιλιόμετρα μακρυά. Τελικά, αντί να πάει για εκτέλεση μετά από 30 χρόνια στα σίδερα, αποφυλάκιστηκε. Με πολλά λεφτά στο τραπεζικό λογαριασμό του.

Είναι η αποζημίωση που καταβάλλει το αμερικάνικο κράτος στον πολίτη που άδικα κρατήθηκε στις φυλακές. Υπάρχει ταρίφα. Κάθε χρόνια τόσο το πόσο, ο Χήντον τσέπωσε 30 επί τόσο.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η κυβέρνηση δουλεύει άγρια του Αμερικανούς