ΒΟΜΒΑ ΣΤΗN ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία μία νέα μείωση των συντάξεων. Σημειώνω δύο βασικές παρενέργειες, έτσι όπως μου έρχονται στο μυαλό, λίγα λεπτά μετά το πέρας της απεργιακής διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Είναι η αύξηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων που κατά βάση εξυπηρετούνται όχι πλέον από τους μισθούς άνεργων, -ορισμένες φορές και ως προς τα δύο μέλη τους- νεαρών ζευγαριών, αλλά από τις συντάξεις των παππούδων.

Από την άλλη, είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που προς το παρόν καλύπτονται εν μέρει ή εν όλω επίσης από τις συντάξεις. Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το κέρδος της οικονομίας αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των συντάξεων, την ώρα που θα έχουν πιάσει πάτο τα έσοδα του κράτους.

Θα έχουμε νέα μείωση των συντάξεων τότε;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 100 δισεκατομμύρια κι αυτό δεν είναι άσχετο με τις 10 έως τώρα μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ισχυρός στην Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν οι δανειστές. Χωρίς τη συμπαράσταση του οικογενειακού περιβάλλοντος ένας θεός ξέρει πώς θα ήταν η ζωή των Ελλήνων.

Από την άποψη αυτή, η απαίτηση των εταίρων –τρομάρα τους... – για νέο ψαλίδι στις συντάξεις, εκτός από βόμβα στον οικογενειακό προυπολογισμό των ηλικιωμένων, θα μπορούσε να πλήξει καίρια και το θεσμό της οικογένειας, τον μόνο που παρέμεινε εν λειτουργία στα χρόνια της κρίσης.

Διαβάστε ακόμα:

Στις συντάξεις ο μέγας χιτλερικός φασισμός