ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ...

 

Χοντρή μπίζνα και γερό μεροκάματο για κάποιους μικροκακοποιούς, για άτομα που εύκολα περνάνε στην παρανομία είναι το εμπόριο της μεγανάστευσης. Σήμερα βιώνουμε το φαινόμενο στην πιο ανθρώπινή του διάσταση επειδή οι πρόσφυγες για λόγους ανώτερης δύναμης υποχρεώνονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους.

Το έργο είναι παλιό. Αρχαίο. Πανάρχαιο. Οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν είναι άγνωστη πραγματικότητα στην Ιστορία. Ο φτωχός και κατατρεγμένος θα μετακινηθεί, είτε εκδιωκόμενος, είτε για μια καλύτερη ζωή, στην χώρα που υπάρχει περισσότερο χρήμα.

Τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα είναι ο Παράδεισος, έστω η Πύλη του Παραδείσου, για ανθρώπους που μπουκάρησαν στην πατρίδα μας από Ανατολή μερηά. Μέσω Τουρκίας. Η προώθηση λαθρομεταναστών εξελίχθηκε σε κανονικό «επάγγελμα» για κάποιους Τούρκους, οι οποίοι βέβαια χρειαζόντουσαν τη συνεργασία με «συναδέλφους» Έλληνες.

Απλή η δουλειά. Το «κλιμάκιο» το ελληνικό παρελάμβανε το ανθρώπινο ‘’φορτίο’’ και το μετέφερε στη Θεσσαλονίκη και, κυρίως, στην Αθήνα. Με νταλίκες, με τουριστικά λεωφορεία, με Ι.Χ. αυτοκίνητα, ακόμα με ταξί και με τραίνο του ΟΣΕ.

Γνωστά και σεσημασμένα τα 15, ίσως και περισσότερα «περάσματα» στον Έβρο. Στον κάμπο του Σουφλίου, της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, του Πόρου. Η δουλειά γίνεται όταν χαμηλώνει η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου κι αυτό συμβαίνει τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Με τους λαθρομετανάστες βάρεσε στο κόκκινο η παραοικονομία στην Ελλάδα αλλά και... βοηθήθηκε η εθνική οικονομία. Φτηνό μεροκάματο χωρίς ασφάλιση, περισσότερες εργάσιμες ώρες, ανέβασαν τον τζίρο σε αγροτικές , αλιευτικές, κηπουρικές επιχειρήσεις. Εργολάβοι, έμποροι, μαγαζάτορες, βιοτέχνες οφελήθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα, η μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην Ελλάδα έχει άλλο χαρακτήρα, άλλο κίνητρο, άλλη κατεύθυνση, προορισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνόπουλα 12-13χρονα τζιχαντιστές