ΜΟΝΟ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ευτυχώς, οι Δανοί είναι ...φιλόξενοι. Και όχι μόνο φιλόξενοι. Αλλά και φανατικοί αντιρατσιστές. Και όχι μόνο φιλόξενοι και αντιρατσιστές, αλλά και πολιτισμένοι. Διαφορετικά θα έβαζαν ακόμη και κωλοδάχτυλο στους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα τους. Είναι το μόνο που απαγορεύει ο νέος νόμος για τις κατασχέσεις αντικειμένων αξίας από τους πρόσφυγες που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιανουάριο και τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο.

Ο νόμος ενώ επιβάλλει την εξονυχιστική σωματική έρευνα, εν τούτοις απαγορεύει στους αστυνομικούς να διεισδύουν στη σωματική κοιλότητα, ανδρών και γυναικών, όπως θα έπραττε κάθε λαγωνικό που ψάχνει για ναρκωτικά ή για ...πετρέλαιο.

Η επιθεώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ψηλάφηση και άγγιγμα των ρούχων και με ψάξιμο των τσεπών, διευκρινίζει το υπουργείο. Η αστυνομία μπορεί να ζητήσει να ξεκουμπωθεί το πάνω μέρος του πουκάμισου ή να σηκωθούν τα μανίκια, αλλά δεν έχει δικαίωμα να διατάξει κάποιον να γδυθεί ή να προχωρήσει σε διείσδυση σε σωματική κοιλότητα.

Ο νόμος που επιτρέπει την κατάσχεση μετρητών πέραν των 10.000 κορωνών (1.340 ευρώ) ή αντικειμένων μεγαλύτερης αξίας προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις στο εξωτερικό, με την Washington Post να τολμά μια σύγκριση με τις κατασχέσεις αγαθών των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία.

Οποιοδήποτε αντικείμενο έχει συναισθηματική αξία αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής αυτού του νόμου εφόσον "συνδέεται με μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία που το καθιστά αναντικατάστατο", επισημαίνει το υπουργείο Μετανάστευσης στις οδηγίες του προς τις δυνάμεις της τάξης.

Πριν από οποιαδήποτε έρευνα, οι αστυνομικοί οφείλουν να ζητούν από τους αφιχθέντες να επιδεικνύουν όλα τα χρήματα σε μετρητά και τα αντικείμενα αξίας που μεταφέρουν. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί μπορούν να ψάχνουν τις τσάντες ή τις βαλίτσες.

Διαβάστε ακόμα:

Τριήμερη η πρώτη απεργία στα παγκόσμια χρονικά