ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ

 

Σέχοβο. Έτσι λεγόταν μέχρι το 1936. Όπως πολλά χωριά στην Ελλάδα είχαν ονομασία αλβανική. Τι θα πει Σέχοβο, δεν είναι λέξη ελληνική. Η αρχαία πόλη λεγόταν Ειδομένη, όπως παίζει σήμερα το όνομά της με την κρίση του προσφυγικού.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου τραβάνε προς την Ειδομένη πρόσφυγες Ιρακινοί και Αφγανοί, Σύροι και Πακιστανοί, να περάσουν τα σύνορα, να φύγουν από την Ελλάδα. Ποια Ελλάδα, δεν υπάρχει σήμερα χώρα Ελλάς. Δεν μπορεί να τους ταϊσει τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να περάσουν από τα Σκόπια να πάνε κάπου που θα ζήσουν κανονικά, να βρουν μια δουλειά.

Τσιφλίκι του Γιουζούφ Μουχλής πασά ήταν το Σέχοβο, το χωριό Ειδομένη, κάπου στο Κιλκίς και τον Αξιό ποταμό. Παληές ιστορίες, θα πεις. Ε, λοιπόν, σου λέω ότι αν ανοίξεις τις σελίδες της Ιστορίας, από την εποχή της Οθωμανικής κατάκτησης, της τουρκοκρατίας, τέτοια φρίκη, τέτοια ξευτύλα της Ελλάδος δεν θα τη βρεις. Τραγικές εικόνες με τα κύματα προσφύγων στην Ειδομένη και κάποιοι ασχολούνται με την Μάρθα Καραγιάννη και την Μιμή Ντενίση που στάθηκαν στο πλευρό του 84χρονου γαμπρού Κώστα Βουτσά, την αναγέννηση της μεγάλης κεντροαριστεράς,και άλλα σοβαρά εθνικά θέματα.

Διαβάστε ακόμα:

Χειρότερες συνθήκες οι Ελληνες μετανάστες