ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ...

 

Γράφει ο Ισαακ Διαμαντίδης

Για να αντιμετωπίσει κανείς τους Τούρκους σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να γνωρίζει καλά τους κανόνες του ανατολίτικου παζαριού. Το λέω για τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν φαίνονται να έχουν μελετήσει το θέμα. Απόδειξη το γεγονός ότι σε κάθε διαβούλευση –τουλάχιστον για το προσφυγικό- βγαίνουν χαμένοι.

Τι λέει το πρώτο άρθρο του παζαριού με Ανατολίτες; Λέει ότι στα παζάρια ποτέ δεν πρέπει να δίνεις πάνω από το 50% αυτών που σου ζητάνε. Οι καταστηματάρχες και εν προκειμένω οι Τούρκοι αξιωματούχοι, είναι γνωστοί για την επιμονή τους και εσύ από την άλλη πρέπει να φανείς σκληρός στη διαπραγμάτευση.

Αν ενδιαφέρεστε για κάποιο προιόν, προσφέρετε τα μισά από την αναγραφόμενη τιμή και προς Θεού μην δείξετε ότι σας αρέσει τόσο πολύ. Ιδού το μεγάλο λάθος των Ευρωπαίων. Έχουν θεοποιήσει τη συμβολή των Τούρκων στο ξεπέρασμα της προσφυγικής κρίσης. Και οι μεμέτηδες δεν ξέρουν τι ζητάνε.

- Άρθρο 2. Πληρώνετε πάντα σε μετρητά, γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε πολύ καλύτερη τιμή. Δυστυχώς για τους Ευρωπαίους, καθώς και μετρητά πληρώνουν, αλλά και καλύτερη τιμή δεν πετυχαίνουν.-

- Άρθρο 3. Μην βιάζεστε ποτέ να κλείσετε τη συμφωνία. Οι έμποροι της Τουρκίας δεν βιάζονται. Την ίδια τακτική τηρούν και οι πολιτικοί, κάνοντας αυτοκρατορική, όπως λένε οι διπλωμάτες, χρήση του χρόνου. Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν και πληρώνουν όσο-όσο για μία λύση εδώ και τώρα.

- Άρθρο 4 Αν θέλετε να κάνετε σοβαρά ψώνια, καλό είναι να έχετε μαζί σας κομπιουτεράκι για να κάνετε γρήγορα τους λογαριασμούς, δείχνοντας έτσι στους καταστηματάρχες ότι δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε όσα σας ζητηθούν.

Είναι πολύ δύσκολοι, αλλά και επικίνδυνοι στα παζάρια οι Τούρκοι. Οι έμποροι της Κωνσταντινούπολης φημίζονται για τις αυθεντικές μαιμούδες που πουλάνε. Οι κοσμογυρισμένοι λένε ότι στο Grand Bazaar (Capali Carsi) βρίσκει κανείς τσάντες και αξεσουάρ επώνυμων οίκων σε εξευτελιστικές τιμές. Όμως, ανάμεσα στα δεκάδες μαγαζιά που πουλάνε απομιμήσεις Gucci, Prada, Lοuis Vuitton, Bottega Veneta και Balenciaga υπάρχουν και κάποια που ξεχωρίζουν για τις «authentic μαϊμού».

Πρόκειται για τσάντες από πολύ καλής ποιότητας δέρματα, που ξεγελάνε και το πιο έμπειρο μάτι. Όσο για τις τιμές τους; Θα έλεγε κανείς ότι για «ανώνυμες» είναι λιγάκι υψηλές. Για παράδειγμα, όταν η τιμή μιας Βalenciaga είναι €1.300 εκεί μπορείτε να τη βρείτε γύρω στα €400! Θα είστε, όμως οι μόνοι που θα ξέρετε ότι δεν είναι γνήσια! Επικίνδυνο, πολύ επικίνδυνο το ανατολίτικο παζάρι.

Διαβάστε ακόμα:

Αλήθειες που τρυπάνε κόκκαλα για τους πρόσφυγες