ΚΑΙ 40 ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΥΣ

 

Βρήκαν τάφο ομαδικό με 80 σκελετούς, τον έναν τοποθετημένο δίπλα στον άλλον. Μυστήριο, σου λένε. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Το ανακάλυψαν στο Φάληρο, αρχαιολόγοι και ειδικοί ψάχνονται. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε με θεωρίες.

Οι 79 ήταν με σιδερένια δεσμά οπισθάγκωνα και ο ένας είχε τις αλυσίδες στα πόδια. Τι να σημαίνει αυτό το παράδοξο, το ασυνήθιστο για τα ήθη της αρχαίας Αθήνας. Εγώ θα σου πω.

Το εν λόγω πολυάνδριο, πολλοί μαζύ νεκροί σ' ένα τάφο, χρονολογήθηκε το 632 και διαπιστώθηκε ότι οι εκτελεσθέντες, οι σφαγιασθέντες ήταν... καλοζωισμένοι. Όπως το λέω.
Δεν μιλάμε για σκλάβους, για δούλους, για εργάτες, αλλά για άτομα της υψηλής κοινωνικής τάξης.

Ναι μεν τους καταδίκασαν για εγκλήματα τους 80 αλλά τους σεβάστηκαν ως νεκρούς στη νεκρόπολη του Φαλήρου και τους «πακετάρισαν» σε διάταξη. Και αναρωτιέσαι. Πολιτικοί
ήταν αυτοί οι 80; Δικαστικοί. Στρατιωτικοί. Δημοσιογράφοι. Έκαναν εκπομπή στην τηλεόραση. Μήπως ήταν απ' όλα, δηλαδή όχι μόνον αρχιερείς, εκπαιδευτικοί, διπλωμάτες, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες.

Λένε ότι οι αρχαίοι με τις κοινωνίες τους μας διδάσκουν κάποια σοφά πράγματα. Λένε. Μήπως η τιμωρία των 80, μάλιστα το θάψιμό τους χωρίς τη συνήθη ταφονομία, μας στέλνει ένα «μήνυμα»; Να είμεθα περισσότερο αυστηροί. Λιγώτερο ανεκτικοί στα εγκλήματα των δημοσίων λειτουργών, μετά τη φρίκη της μνημονιακής περιόδου που ακόμα προκαλεί εφιάλτες σ' όλους.

Διαβάστε ακόμα:

Γαμώ την Αμερική και τις μπόμπες σας