ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΠΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ

 

«Είναι βάρβαρο θέαμα οι ταυρομαχίες στις ισπανικές αρένες και πια είναι καιρός να τελειώσει, δεν αρμόζει στον 21ο αιώνα της Ευρώπης». Ακούς και τέτοια σήμερα. Όταν σκοτώνουν τα ζώα σε μακάβριες φιέστες και αφού προηγουμένως πριν κάνει το show ο ματαντόρ, ο ταυρομάχος, έχουν τραυματίσει, έχουν εκνευρίσει, έχουν ταλαιπωρήσει το ζώο με ακόντια και βέλη. Πέραν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ακτιβιστών, των φιλοζωικών οργανώσεων, ακούγονται πλέον και επίσημες φωνές, υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι καταδικάζουν την κακομεταχείριση ταύρων, πριν τους ρίξουν στην αρένα, αλλά και για το αιματηρό θέαμα.

Και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία μία αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στις ταυρομαχίες, οι οποίες δεν είναι τόσο δημοφιλείς στην Ισπανία, όπως στο παρελθόν. Πριν από δέκα χρόνια σε σχετική σφυγμομέτρηση μόλις το 27% των Ισπανών δήλωσαν πως ενδιαφέρονται για τις ταυρομαχίες. Ποσοστό ασφαλώς ακόμα μικρότερο σήμερα.

Η πρώτη στην Ιστορία απαγόρευση των ταυρομαχιών έγινε το 1567 από τον Πάπα Πίο Ε', αλλά μετά από 8 χρόνια ο επόμενος Πάπας απέσυρε την απαγόρευση, για να κάνει το ρουσφέτι του βασιληά Φίλιππου Β' της Ισπανίας.

Τις ταυρομαχίες σταμάτησαν το 1899 η Αργεντινή, το 1901 η Κούβα και το 1912 η Ουρουγουάη. Τα Κανάρια Νησιά, η αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας, απαγόρευσαν τις ταυρομαχίες το 1991.

Μου είχε κάνει εντύπωση το πως εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις ταυρομαχίες Ισπανοί ακτιβιστές τον Ιούλιο του 2008. Γυμνοί, φορώντας μόνο μαγιώ, ξάπλωσαν στην πλατεία της Μαγιόρκα παριστάνοντας τους λαβωμένους από «μπαντερίγιας», τα σουβλιά με τα οποία καρφώνουν τους ταύρους (φώτο). Στις αφίσες διάβαζες Ibesta! Tauromaguia Abolicion,

Φτάνει πια, καταργείστε τις ταυρομαχίες.

Διαβάστε ακόμα:

Φταίει και η μάνα του δολοφόνου ταύρου