Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΥΜΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΝΙΚΟΛΣΟΝ

 

Σιγά την είδηση. Έπαιρνα ναρκωτικά δήλωσε ο μέγας Jack Nicholson. Μέγας, βέβαια, όχι επειδή παραμαστουρωνόταν με χάπια και με σκόνες, αλλά διότι είναι ηθοποιάρα. Θηρίο του σινεμά ο άνθρωπος. Γυρίζεις ταινία και ακουμπάς πάνω του και το πιο χοντρό μπάτζετ. Κανένα πρόβλημα. Θα στα φέρει πίσω τα λεφτά σου στο πολλαπλάσιο.

Ο Τζακ Νίκολσον είναι πια τελειωμένος, εδώ και χρόνια. Όχι ακριβώς λόγω ηλικίας, σήμερα έχει γενέθλια, είναι πια στην ένατη δεκαετία της πολυτάραχης ζωής του. Γεννήθηκε 22 Απριλίου το 1937. Κέρδισε τρία Όσκαρ, από τις 12(!) φορές που προτάθηκε, έκανε τρεις γάμους, τέσσερα παιδιά και έχει πάει με αμέτρητες γυναίκες.

Σιγά, λοιπόν, την είδηση ότι «φτιαχνότανε» ο Τζακ Νίκολσον. Χωρίς πολλές κουβέντες. Δεν γίνεται να είσαι αρχιπαικταράς στο Χόλυγουντ και να μην παίρνεις. Τελειώσαμε. Που σημαίνει ότι δεν έπινε κάργα ουσίες μόνον ο Νίκολσον. Έλα. Όλοι είναι στο ναρκωτικό. Όλοι.

Να στο πω αλλοιώς. Σταρ του σινεμά σημαίνει ότι δεν πατάς στη γη. Όπως στο λέω. Δεν είναι φυσιολογικός άνθρωπος, δηλαδή δεν κάνει φυσιολογική ζωή. Ζει σ’ άλλον πλανήτη. Η απίστευτη δημοσιότητα από τη μία και από την άλλη οι τερατώδεις αμοιβές και οι απαιτήσεις της δουλειάς του, τον υποχρεώνουν, ναι, τον υποχρεώνουν να «φεύγει». Να σαλτάρει. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Κι αυτός ο απόλυτα πετυχημένος στην καριέρα του, ο τεράστιος ηθοποιός, και μάλιστα αφού έζησε δεκαετίες την περιπέτεια και τη διασημότητα, λέει ''Απέτυχα στο θέμα της καρδιάς''. Τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα σιωπής. Να σκεφθείς τι είπε ο άνθρωπος.

Αλητάμπουρας ο Τζακ Νίκολσον. Απαραίτητο προσόν αυτό για να φθάσεις στην κορυφή, δεν φθάνει μονάχα το ταλέντο, ειδικά στο σινεμά, άλλος κόσμος το θέατρο. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους. Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζώνυ Ντεπ, αναφέρω απλά τρεις από τους αμέτρητους αληταράδες του κερατά, και με ποινικό μητρώο καραμπινάτης εγκληματικότητας από πιτσιρικάδες, πριν ακόμα τους ανακαλύψει ο σινεμάς.

Αλήτρα κλάσεως, αυτός και ψιλοπαρανοϊκός, ο Τζακ Νίκολσον σε συνέντευξή του έβγαλε τον ανθρώπινο καϋμό του. Έκανε γάμους, έκανε παιδιά, είχε πολλές ερωμένες, όμως στο ταμείο, στον απολογισμό του σ' αυτήν την ηλικία, έβγαλε το πικρό συμπέρασμα. Στον έρωτα βγήκα χαμένος. Δηλαδή; Δεν ερωτεύτηκα. Δεν με ερωτεύθηκε κάποια τόσο δυνατά, τόσο συναρπαστικά όσο θα ήθελα.

Δεν τα είπε έτσι ακριβώς ο μισότρελος Τζακ Νίκολσον. Αυτό είναι το πνεύμα της κουβέντας του. Να μάθουμε να πιάνουμε το βάθος, την ουσία, την αλήθεια στα λόγια του αλλουνού. Και το πιο φοβερό;

Ελπίζω, λέει, ο Τζακ. Ελπίζω να βρω αυτό που δεν γνώρισα. Να ζήσω τον μεγάλο έρωτα. Πήρες χαμπάρι; Μιλάει σα να 'ναι 35αρης, 40αρης. Είναι 80αρης plus και δεν αποκλείει να του κάτσει η καλή ζαριά. Ξέρεις. Κάτι τέτοιοι τύποι το θάνατο, το τέλος δεν το βάζουν με τίποτα στο πνευματικό τους ρεπερτόριο. Ζούμε, σου λένε. Όσο ζούμε. Θάνατος; Τι είναι αυτό, δεν το ξέρουμε, δεν είμαστε από το χωριό του Χάρου.

Διαβάστε ακόμα:

ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ ΤΟΥ 1821