ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΧΙΛΙΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Σα σήμερα 14 Ιουλίου, το 1789, έπεσε η Βαστίλη. Το κορυφαίο γεγονός στην ανθρώπινη Ιστορία σε επίπεδο Επανάστασης θεωρείται η Γαλλική, επειδή υποτίθεται άλλαξε αποφασιστικά τα κόζα. Και το σύμβολο της πτώσης μιας δήθεν καταδικασμένης εποχής, με την εξουσία των βασιλιάδων, και το πέρασμα σε μία άλλη εποχή, όπου σήμανε την κυριαρχία της Δημοκρατίας και την άνοδο της αστικής τάξης, ήταν η μπούκα στη Βαστίλη.

Παραμύθια. Το έργο αποτελεί την απόλυτη, την ολοκληρωτική απομυθοποίηση κάθε αντιστασιακής πράξης.
Η κυριαρχία της ταμπέλας. Ανατρέπεται ο βασιλιάς, ο τσάρος, ο δικτάτωρ, ο αυτοκράτωρ, και παίζει μπάλα ο εκλεγμένος του λαού, ο οποίος όμως κι αυτός συμπεριφέρεται ως ελέω θεού ηγεμών. Επειδή έτσι το απαιτεί το νέο ''δημοκρατικό'' σύστημα στο οποίο ολοκληρωτικά συμμετέχει ο λαός, αλλά ο εξουσιαστής χωρίς την ταμπέλα του μονάρχη είναι ο αποφασίζω και διατάσσω.

Γκρεμοτσακίστηκε η βασιλεία του Λουδοβίκου από τη χιλιοτραγουδισμένη Γαλλική Επανάσταση, αλλά στη συνέχεια παραδόθηκε στον αυτοκράτορα Μέγα Ναπολέοντα, έναν αγάμητο κοντοστούπη, σκέτο νούμερο, από τις πιο γραφικές φιγούρες εξουσιαστών, ο οποίος κυβέρνησε δικτατορικά, πιο αντιδημοκρατικά από τους Λουδοβίκους, άσε ότι κύλησε στο αίμα όλη την Ευρώπη.

Ποια Γαλλική Επανάσταση και ποια Βαστίλη. Αυτός ο κόσμος σήμερα είναι αυτός που είναι, είτε είχε πέσει η Βαστίλη, είτε δεν υπήρξε κανένας τρελάρας Ναπολέων.

Αλήθεια. Ποια είναι και που βρίσκεται σήμερα η Βαστίλη του αιώνα μας για να την φάνε ζωντανοί κι αυτή οι επαναστάτες του καιρού μας;

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΔΡΕΑ, ΖΕΙΣ (!), ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ (ΣΤΟ ΧΑΟΣ)