Θερμοπυλες: Η αστεια ιστορια του μνημειου

 

Όλα κρύβουν μέσα τους μια ιστορία. Άλλες φορές είναι μια παράξενη ιστορία, άλλες τραγική, άλλες αστεία και άλλες επεισοδιακή. Το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες κρύβει μέσα του ιστορίες αστείες έως και τραγελαφικές.

Λένε ότι είναι το μνημείο του «σκανδάλου», αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο σκάνδαλο- πέρα από την ανθρώπινη βλακεία. Διαβάστε για να μαθαίνετε…

Πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιος από την Ελληνική ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ονόματι Δουσμάνης, Σπαρτιάτης την καταγωγή, πρόσφερε στο Ελληνικό κράτος το χρηματικό ποσόν που χρειαζόταν για την ανέγερση μνημείου του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Ανετέθη τότε στον γλύπτη Φαληρέα να κάνει άγαλμα, ο οποίος πράγματι ξεκίνησε να φτιάχνει τα σχέδια αλλά το ξέσπασμα του πολέμου, τον έκανε να σταματήσει.

Μετά τον πόλεμο, ο γλύπτης Φαληρέας, συνέχισε και τελείωσε το άγαλμα, αλλά ο αρχικός χορηγός, ο ομογενής Δουσμάνης είχε πεθάνει. Έτσι ο γλύπτης φρόντισε και ήρθε σε επαφή με την οργάνωση ΑΧΕΠΑ, της οποίας τότε πρόεδρος ήταν ο Χάρης Μπούρας. Μόλις ο κ. Μπούρας έμαθε τα συμβάντα συγκέντρωσε τριακόσιους ομογενείς Σπαρτιάτες της Αμερικής, που προσέφεραν από 300 δολάρια ο καθένας για την ανέγερση επιτέλους του αγάλματος και του μνημείου στη Σπάρτη.

Και εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα. Σε πρώτη φάση, το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή σκανδάλισε τις εκκλησιαστικές αρχές! Είδαν οι παπάδες τον γυμνό Λεωνίδα με τα αποτέτοια του φάτσα-φόρα και τους ήρθε κάτι σαν …

Η συνέχεια εδώ nikosonline.gr